© Photo News

EK BAANWIELRENNEN. Nicky Degrendele uitgeschakeld in de sprint, goud voor Kirsten Wild in afvalling

Nicky Degrendele heeft donderdag de zestiende finales van het sprinttoernooi niet overleefd op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn.

Degrendele liet in de kwalificaties met 11.286 de 16e tijd (op 24 deelnemers) optekenen. De eerste acht stootten rechtstreeks door naar de achtste finales.

De West-Vlaamse moest het in de zestiende finales opnemen tegen Tania Calvo Barbero (17e in kwalificaties met 11.289). Daarin moest ze erg nipt haar meerdere erkennen in de Spaanse.

Degrendele kroonde zich in 2018 tot wereldkampioene keirin in Apeldoorn, vorig jaar pakte ze op het EK zilver op haar favoriete onderdeel. De keirin staat zaterdag op het programma in de Omnisporthal.

Croket als eerste uit in afvalling, goud voor Kirsten Wild

Gilke Croket eindigde als achttiende in de afvalling. Thuisrijdster Kirsten Wild kroonde zich voor de derde keer tot Europees kampioene.

© Photo News

De niet-olympische afvalkoers ligt de Belgen niet goed op dit EK. Net als Jules Hesters woensdag zat de koers van de 26-jarige Croket er meteen op. De Antwerpse viel bij de eerste sprint als eerste van de achttien deelneemsters af. Op de scratch eindigde Croket woensdag op de zestiende plek.

Voor eigen publiek gaf Wild zich twee dagen na haar 37e verjaardag een mooi cadeau. De Nederlandse haalde het in de eindsprint van de Britse Emily Nelson, die Wild woensdag nog van het goud hield op de scratch. Na eerdere Europese titels op de afvalkoers in 2016 en 2017 staat Wild opnieuw op het hoogste schavot. De Poolse Nikol Plosaj moest met brons tevreden zijn. .

Fabio Van Den Bossche wordt tiende in scratch

Fabio Van Den Bossche is dan weer als tiende geëindigd in de scratch. De Europese titel was na 60 ronden (15 kilometer) voor de Spanjaard Sebastian Mora.

De 31-jarige Mora slaagde er na een geanimeerde wedstrijd op vijf ronden van het einde in om een kloofje te slaan. Die voorsprong hield de Spanjaard vast tot de streep. Het is zijn tweede Europese titel in de scratch, na zijn gouden plak in 2015. Een jaar later veroverde Mora ook de wereldtitel in Londen.

Een attente Van Den Bossche was amper uit de voorste gelederen van het peloton weg te slaan, maar de negentienjarige Gentenaar mengde zich niet in de sprint voor de tweede plek. Daarin haalde de Griek Christos Volikakis het voor de Nederlandse favoriet Wim Stroetinga.

Meer sportnieuws