Onze ‘journalist voor één dag’ Thiemen: “Niet zo eenvoudig als ik op voorhand had gedacht”

Foto: Paul Hendrickx

Onze ‘journalist voor één dag’ Thiemen: “Niet zo eenvoudig als ik op voorhand had gedacht”

Print
Antwerpen -

Thiemen Seeuws, scholier aan de Sint-Ludgardisschool in Merksem, mocht donderdag meedraaien op de redactie van Gazet van Antwerpen in het kader van de Youca-dag. Hij kwam tot de conclusie dat journalistiek niet zo eenvoudig is en leverde onderstaand stuk af.

“Ik mocht een kijkje nemen in het leven van een journalist en een persconferentie in het MAS meemaken. Deze kans kreeg ik door de Youca-dag. Youca is een organisatie die meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren vraagt om voor één dag te werken voor een bedrijf, organisatie of overheid. Het loon dat zowel ik als andere jongeren verdienen gaat naar een jongerenproject en enkele projecten in België.”

“Ik maakte kennis met verschillende werknemers en mocht live waarnemen hoe het er op een redactie van een veelgelezen krant aan toe gaat. Na een half uur mocht ik mee op reportage om een persconferentie bij te wonen. Die vond plaats in het MAS (museum aan de stroom) en ging over een nieuwe tentoonstelling: ‘Cool Japan’. Ik mocht meelopen met een reporter. Zo zag ik hoe je je als reporter met veel verschillende zaken tegelijk moet bezighouden, zoals vragen stellen, luisteren en noteren. Ik vond het zeer interessant en leerrijk omdat ik later ook graag journalist zou worden.”

Video: Patrick De Roo

“De tentoonstelling zelf ging over de Japanse beeldcultuur. Voor mij was het wel leuk omdat ik verschillende figuren herkende van vroeger zoals personages van Dragon Ball Z , Hello Kitty en Pokémon. Wat ik ook grappig vond was het zingen van Nabilla Ait Daoud (schepen van cultuur van Antwerpen) in de karaokeruimte. Op de tentoonstelling waren ook nog twee andere Youca-studenten aanwezig. Iemand die meeliep met de directeur van het MAS en iemand met de schepen van Cultuur van Antwerpen. Zo kwam ook Youca ter sprake op de persconferentie.”

“Toen ik terug aankwam op de redactie werd er mij uitgelegd hoe de krant online in zijn werk gaat en mocht ik mijn eigen artikel schrijven. Het leuke aan deze redactie vind ik dat iedereen zijn of haar eigen werk doet maar ook rekent op het werk van collega’s. Daar kunnen anderen dan weer mee verder en zo zorgt iedereen samen voor één groot geheel.”

“Ik ben zeer blij dat ik deze dag heb mogen meemaken en wetend dat het loon dat ik verdiend heb naar een goed doel gaat maakt me helemaal gelukkig. Het was voor mij zeer interessant en heb veel bijgeleerd over het leven van een journalist. Ik hoop dat ik op een dag ook op deze manier aan de slag kan gaan.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio