© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Telenet Giants Antwerp onderuit in Burgos na felle kamp: “Driepunters nekken ons”

Telenet Giants Antwerp opende de groepsfase van de Champions League met een nederlaag in het Spaanse Burgos. De Sloveense guard Luka Rupnik speelde maar op halve kracht. “Ik kreeg te kampen met koorts en buikgriep en was de ganse nacht en de tot twee uurtjes voor de wedstrijd echt slecht”, sakkerde Luka Rupnik, die jaren in Spanje speelde en echt uitkeek naar deze partij. Het werd 90-76.

Patrick Ceulemans

Wat had Telenet Giants Antwerp uitzicht om net als vorig jaar de Champions League, toen in het Litouwse Lietkabelis, te openen met een stuntzege on the road. “We spelen dertig minuten sterk, maar blijven met lege handen achter. We wisten dat Burgos “een shooting team” is. Ze kwamen met driepunters in de tweede helft toch los en grepen ons bij keel,” zei kapitein Dave Dudzinski.

Telenet Giants Antwerp, met Vic Sanders op de guard positie, opende tegen de co-leider van de Spaanse ACB en in het met 9.000 toeschouwers gevulde Rebollon Multiusos Coliseum met een heerlijk eerste kwart. “Dat bracht ons via verschillende spelers en door Vincent Kesteloot, Dave Dudzinski, Owen Klassen en Hans Vanwijn na 21-21 naar een 44-51 bonus halfweg. Ook de start van het derde schuifje was nog goed en bij 46-57 hadden we de partij onder controle,” zei coach Christophe Beghin Luka Rupnik startte toch in het tweede schuifje, was blijkbaar “uitgeziekt” en nam zijn team op sleeptouw met assists en driepunters. Dat leidde dus mee naar die maximale bonus.

“Die wisten we dus jammer genoeg niet vast te houden. Goran Huskic, Earl Clark deden ons pijn en kregen steun van Vitor Benite en Ferran Bassas. Ze vonden met een snelle tussenspurt (10-0) dan ook de aansluiting (57-57), zei Dave Dudzinski. De Spanjaarden diepten die kloof met verschillende driepunters collectief verder uit en hadden na een 23-4 tussenspurt een 67-62 bonus op zak. “We hadden nog kansen, bleven aandringen, maar moesten in het slot de rol lossen. Defensief was het minder en we misten ook vele vrijworpen (8 op 17),” voegde coach Christophe Beghin er nog aan toe. In een helse sfeer drukten de Spanjaarden nog door naar 90-76 eindcijfers.

Aangepast reglement

De eerste drie jaar van de Champions League werden de nummers vijf en zes van elke poule opgevist in de FIBA Europe Cup. Omdat enkele ploegen (o.a. Strasbourg, Dijon) vorig seizoen forfait gaven voor dat scenario wijzigde de organisatie dit reglement. Enkel de top 4 van de Champions League gaat Europees verder en de laatste vier van elke groep is begin februari uitgeschakeld. “Vooral voor de Belgische ploegen met Oostende en ook wij met de Giants, die wel interesse hebben in dat opvangnet, een streep door de rekening, Gelukkig zijn we wel zeker van veertien Europese wedstrijden in de groepsfase,” aldus coach Christophe Beghin. Vandaag keert de bekerwinnaar en vice-kampioen terug naar België en start meteen de voorbereiding van de 1/8ste finales van de Beker van België bij derdeklasser Kontich Wolves.

Burgos: Tokoto (0), Clark (15), Fitipaldo (14), Benite (14), Barrera (2), Vega (2), Salvo (3), McFadden (4), Bassas (8), Huskic (19), Lima (9)

Telenet Giants Antwerp: Klassen (11), Vanwijn (7), Sanders (7), Bleijenbergh (3), Rogiers (2), Kesteloot (16), Dudzinski (8), Faye (5), Donkor (7), Rupnik (10)

Kwarts: 21-21, 23-30, 25-15, 21-10

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Meer basketbal