© GMAX AGENCY

Ontlopen Rode Duivels toplanden op Euro 2020? Grote kans op groep met Rusland en Denemarken

Volgende maand staat Rusland - België op het programma in de EK-kwalificaties, maar het zit er dik in dat we die affiche op het eindtoernooi komende zomer nóg eens krijgen. Bij de huidige stand van zaken kunnen de Rode Duivels immers enkel aan groep B toegewezen worden en daar zouden opnieuw Rusland en waarschijnlijk ook Denemarken de tegenstanders zijn.

WIM CONINGS

Twee keer gelijkspelen. Meer hoeven de ­Rode Duivels komende maand niet te doen tegen Rusland en Cyprus om zich te verzekeren van de status van reekshoofd op EURO 2020. Met hun perfecte 24 op 24 liggen ze in hun kwalificatiegroep in poleposition voor een plekje bij de beste zes, waardoor ze toplanden als Italië (ook 24 op 24), Engeland (15 op 18), Nederland (15 op 18), Spanje (20 op 24) en het verrassende Oekraïne (19 op 21) zouden ontlopen.

Opvallend genoeg zouden de Duivels bij de huidige stand van zaken nog vóór de loting - die plaatsvindt op zaterdag 30 november - zelfs al zekerheid hebben over twee van hun drie tegenstanders. Dat heeft alles te maken met de opzet van EURO 2020, dat voor het eerst over heel Europa zal worden gespeeld. Om praktische redenen werden de locaties op voorhand vastgelegd, waardoor de twaalf gastlanden al weten in welke groep ze zullen uitkomen bij kwalificatie. Daarbij zitten met Italië (groep A), Nederland (groep C), Engeland (groep D) en Spanje (groep E) ook vier reekshoofden.

Voor België en Oekraïne, de overige twee ploegen die als reekshoofd in pot 1 zitten, zijn er in principe dus maar twee mogelijk­heden: groep B, met matchen in Rusland en Denemarken, en groep F, waarbij in Duitsland en Hongarije gespeeld wordt. Alleen wil de Europese voetbalbond UEFA om ­politieke overwegingen niet dat Oekraïne en Rusland elkaar tegenkomen in de groeps­fase. Als er niet te veel meer verandert, kan België op EURO 2020 dus enkel in groep B terechtkomen en speelt het in juni opnieuw in Sint-Petersburg tegen Rusland.

De tweede tegenstander van de Duivels wordt in dat geval waarschijnlijk Dene­marken. Dat is het andere gastland dat vooraf werd toegewezen aan groep B en het is voorlopig op weg naar kwalificatie. De ­Denen hebben in hun laatste twee matchen genoeg aan een vier op zes tegen Gibraltar en Ierland. Op die manier zou België meteen ook toplanden als Duitsland, Frankrijk en Portugal, die geen reekshoofd zijn, ­ontlopen.

Matchen op 13, 17 of 18 en 22 juni?

De wedstrijden in groep B worden gespeeld in Sint-Petersburg en Kopenhagen. Elke stad krijgt drie duels. De eerste speeldag vindt plaats op zaterdag 13 juni, de tweede op woensdag 17 en donderdag 18 juni en de derde op maandag 22 juni. Als niet-gastland spelen de Rode Duivels minstens één keer in elke stad.

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws