© Photo News

Joran Vliegen en Sander Gille rukken op in dubbelspel op European Open: “We mikken op eindwinst”

Joran Vliegen en Sander Gille hebben zich woensdag geplaatst voor de tweede ronde (kwartfinales) van de European Open (hard/635.750 euro). De Belgische tandem, het vierde reekshoofd, klopte in de eerste ronde de Deen Frederik Nielsen en de Duitser Tim Pütz in 6-3, 4-6 en 10-7 in de supertiebreak. De partij duurde 1 uur en 15 minuten.

De eerste set begon gelijkopgaand, maar bij een 2-2 tussenstand maakten de Belgen het verschil en ze trokken in 6-3 het laken naar zich toe. Vliegen en Gille gaven in set twee meteen hun opslag uit handen, en moesten nadien achtervolgen. De Belgen konden niet meer terugvechten en verloren met 6-4. In de supertiebreak haalden Vliegen en Gille weer een hoger niveau. Na een spannende strijd wonnen ze met 10-7. Het duo kijkt in de kwartfinales de Mexicaan Santiago Gonzalez en de Pakistaan Aisam-ul-Haq Qureshi in de ogen.

Aan Belgische zijde dubbelen ook Ruben Bemelmans en Kimmer Coppejans nog in Antwerpen. Zij treffen in de eerste ronde de Duitsers Kevin Krawietz en Andreas Mies, die het eerste reekshoofd vormen. Steve Darcis en Arnaud Bovy sneuvelden eerder in de eerste ronde. Het Belgische duo verloor met 7-6 (7/5) en 7-5 van de Uruguayaan Pablo Cuevas en de Argentijn Maximo Gonzalez.

Gille (28) en Vliegen (26) waren de voorbije maanden sterk op dreef. De Limburgers wonnen deze zomer, in juli, hun eerste twee ATP-titels. Ze triomfeerden zowel in het Zweedse Båstad als het Zwitserse Gstaad. Eind september voegden ze het toernooi in Zhuhai toe aan hun palmares. De Belgen wonnen samen ook al dertien Challengertitels, waarbij een dit jaar in Bratislava.

“We zijn klaar voor de uitdaging”

“We voelden door die sterke prestaties vandaag wel wat extra druk”, gaf Gille toe. “We wilden onze goede vorm in België absoluut aanhouden en wisten dat het publiek iets van ons verwachtte. Maar eens op het veld kwamen we in onze vertrouwde omgeving en focusten we op de wedstrijd. Van de vele fans in de tribunes kregen we een boost. Dat was welgekomen, want het was echt fiftyfifty.”

“We gingen er in Antwerpen twee keer op rij in de eerste ronde uit en wilden nu zeker onze start niet missen”, vervolgde Vliegen. “Het is dus heel aangenaam dat we nu wel de eerste horde nemen. Maar daarmee zijn we niet tevreden. We staan hier met ambitie en willen het toernooi winnen. Dat is een ferme uitdaging, maar we zijn klaar voor de strijd.”

Vliegen en Gille denken ook al stiekem aan de Davis Cup, waar België het van 18 tot 24 november in de vernieuwde editie in Madrid in de groepsfase opneemt tegen Australië en Colombia. “De Davis Cup zit in ons achterhoofd, al mogen we er nog niet te hard mee bezig zijn”, verklaarde Gille. “We moeten gewoon hard werken en resultaten neerzetten. En nadien afwachten of we de selectie halen. Nu telt alleen de volgende match, tegen Santiago Gonzalez en Aisam-ul-Haq Qureshi. We speelden nog nooit tegen hen, maar ik verwacht een sterk team. Ze zijn al vele jaren op dit niveau als tandem actief.”

Bemelmans en Coppejans niet opgewassen tegen eerste reekshoofden

Ruben Bemelmans en Kimmer Coppejans hebben zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde. De Belgische tandem verloor in de eerste ronde tegen de Duitsers Kevin Krawietz en Andreas Mies, die het eerste reekshoofd vormen, in twee sets: 6-3 en 6-4. De partij duurde net 1 uur. In de kwartfinales wachten voor het Duitse duo de Nederlanders Sander Arends en David Pel.

In het enkelspel sneuvelde Coppejans (ATP 158) in de eerste ronde, na een nederlaag tegen Andy Murray (ATP 243). De Britse voormalige nummer 1 van de wereld schakelde een taaie Coppejans uit in 6-4 en 7-6 (7/4). Bemelmans (ATP 201) geraakte in de eerste kwalificatieronde niet voorbij de Roemeen Marius Copil (ATP 92).

“Mogen ons niets verwijten”

Met Mies en Krawietz troffen Bemelmans en Coppejans een goed op elkaar ingespeeld en succesvol duo, dat dit jaar zegevierde op Roland Garros. “Wij waren dus absoluut geen favoriet en kunnen ons dus weinig verwijten”, stelde Bemelmans. “Ze speelden ontzettend agressief. Naar het einde toe kwamen we wat beter in ons spel, al lukte het nooit om echt aanspraak te maken op de zege. We zijn er altijd voor blijven gaan, maar moeten toegeven dat ze sterker waren.”

Voor beide Belgen is het toernooi in Antwerpen dus helemaal ten einde. “Spijtig, want een toernooi in België is ideaal om ons in de kijker te tennissen”, reageerde Coppejans. “Maar dan moet het wat meezitten, ook met de loting. Ik ga me nu focussen op de laatste toernooien van het seizoen, en wie weet daarna de Davis Cup. Ik was erbij tijdens de kwalificatie tegen Brazilië, en hoop nu ook van de partij te zijn.”

België neemt het bij de vernieuwde Davis Cup van 18 tot 24 november in Madrid in de groepsfase op tegen Australië en Colombia. Ook Bemelmans wil dan graag de Belgische kleuren verdedigen. “Ik speel al jaren Davis Cup en hoop uiteraard ook nu niet te ontbreken, al moet ik toegeven dat ik geen al te best jaar kende. De ontmoeting met Brazilië moest ik ook met een blessure laten schieten. Ik hoop dat ik bondscoach Johan Van Herck toch nog kan overtuigen van een selectie, ik sta altijd klaar.”

MEER OVER European Open in Antwerpen

Meer sportnieuws