Nederlandse “kelderkinderen” negen jaar lang verwaarloosd: niet vader, maar klusjesman (58) opgepakt

Het verhaal van de Nederlandse “kelderkinderen” krijgt alweer een nieuwe wending. De opgepakte verdachte is niet de vader van de vijf (en geen zes zoals eerder gemeld) aangetroffen kinderen, maar wel Jozef B., een 58-jarige klusjesman die de boerderij huurde. Hij leefde negen jaar lang samen met de verwaarloosde kinderen en hun bedlegerige vader. Wat de relatie is tussen alle betrokkenen, is vooralsnog niet duidelijk.

jvh

De politie trok zondag op onderzoek naar een boerderij in Ruinerwold (een gemeente in de provincie Drenthe) nadat een 25-jarige jongeman uit de boerderij was verdwenen en compleet verward in een café was verschenen. Bij aankomst aan de afgelegen - en volledig dichtgetimmerde - boerderij troffen de speurders achter een kast in de woonkamer een trap naar de kelder aan. Daar woonden een bedlegerige man die enkele jaren geleden een herseninfarct zou hebben gehad en zijn vijf (de 25-jarige ontsnapte inbegrepen) kinderen. Ze waren alle zes totaal verwaarloosd. Gemeld werd dat ze daar leefden “in afwachting van het einde der tijden”.

Volgens eerste meldingen hadden de kinderen naar verluidt geen enkel contact met de buitenwereld, en zouden ze zelfs niet hebben geweten dat er nog andere mensen op de wereld bestonden. De zes leefden zelfvoorzienend met een groentetuin en een geit op het erf. Daarnaast werden enkel nog een blaffende hond en enkele ganzen aangetroffen. De buren hadden geen idee van hun bestaan en dachten dat de klusjesman er alleen woonde.

Verdachte Jozef B., die uit Oostenrijk zou komen, werkt momenteel niet mee aan het onderzoek en is opgepakt. De krant Algemeen Dagblad meldt dat hij bijna dagelijks te vinden was in een werkplaats in buurgemeente Meppel. De boerderij bevindt zich op een kwartiertje rijden van Meppel. Een timmerman die zijn atelier naast dat van de man heeft, zegt aan AD dat hij niets weet over het privéleven van de man, behalve dat hij in Oostenrijk geboren was.“Hij liet sowieso niets los over zijn privéleven.” Een andere buurtgewoner zegt: “Het was een bijzondere man. Hij was vriendelijk, maar heel gesloten.”

Aanvankelijk werd gedacht dat de 58-jarige verdachte de vader van de vijf kinderen was, maar dat blijkt nu niet het geval. Dat verklaarde Roger de Groot, burgemeester van De Wolden (waartoe Ruinerwold behoort), dinsdagnamiddag op een persconferentie. “We merken heel veel ongeloof en verbazing”, aldus De Groot nog. “Dat kan ik me heel goed voorstellen. Zo’n uitzonderlijke situatie heb ik ook nog nooit meegemaakt.”

(Lees verder onder de foto)

© De Telegraaf

Nog volgens de burgemeester stond een aantal kinderen niet ingeschreven in de burgerlijke stand. “Maar welke dat wel en niet zijn, weet ik op dit moment nog niet.” De moeder van het gezin zou volgens De Groot al enkele jaren overleden zijn.

Het verwaarloosde gezin is in afwachting van het onderzoek door de politie ondergebracht in een recreatiepark. De gezinsleden hebben zelf aangegeven meerderjarig te zijn. De politie zoekt dit nog uit. Ze zijn onderzocht door een arts.

Cafébaas: “Zijn manier van praten was kinderlijk”

De zeven kwamen in het vizier van de politie nadat die door een cafébaas werd ingeschakeld. “De eerste keer heb ik die jongen weggestuurd. Hij kwam hier vorige week binnen, bestelde enkele biertjes, maar we gingen toen net sluiten”, zegt Chris Westerbeek van café De Kastelein aan de regionale tv-zender RTV Drenthe. “Maar een paar dagen later kwam hij weer terug. Hij was verward en maakte met zijn lange haar, vies baardje en oude kleding een onverzorgde indruk. Zijn manier van praten was kinderlijk. Hij bestelde vijf biertjes en dronk ze meteen na elkaar op. Toen heb ik een gesprek met hem gehad. Hij gaf toe dat hij was weggelopen en dat hij hulp nodig had. Toen hebben we de politie ingeschakeld.”

De man had geen enkel besef van waar hij was, volgens Westerbeek. “Hij zei dat hij negen jaar lang niet buiten was geweest. Later vertelde hij dat hij ook nog een broertje en zusjes had, die in de boerderij woonden. Hij was de oudste, en wilde een eind maken aan de manier waarop het gezin leefde.”

Verhuurster boerderij: “Ik sta perplex”

Ook de verhuurster van de boerderij, de 66-jarige Alida ten Oever, heeft intussen gereageerd op het nieuws. “De man betaalde altijd keurig de huur, er was nooit een probleem, nooit iets bijzonders. Ik sta dit echt allemaal met grote verbazing aan te horen. Ik had echt niets in de gaten, wij verhuurden die boerderij aan één persoon en zagen nooit iemand anders.”

© Foto Jos Schuurman

© WILBERT BIJZITTER

MEER OVER Spookgezin Drenthe