© AFP

Spanje vraagt opnieuw aanhouding van Puigdemont

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft opnieuw een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de voormalige minister-president van Catalonië, Carles Puigdemont. Eerder vandaag had het hof negen Catalaanse politici veroordeeld tot zware straffen. Overal in Spanje zijn er intussen betogingen en er is opgeroepen om de luchthaven van Barcelona te blokkeren.

Enkele uren na de celstraffen tegen negen prominente Catalaanse separatisten, lanceert het Spaanse Hooggerechtshof een nieuw internationaal aanhoudingsbevel tegen de vroegere minister-president Carles Puigdemont.

Na het referendum en de mislukte poging om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen, in 2017, werd Puigdemont al gezocht door de Spaanse autoriteiten. Hij ging daarop in ballingschap naar België. Eerder dit jaar werd het Spaanse arrestatiebevel ingetrokken, waardoor hij zich vrij buiten Spanje kan verplaatsen. Nu is er dus een nieuw internationaal aanhoudingsbevel.

De Spaanse socialistische premier Pedro Sánchez pleit maandag voor “een nieuwe etappe” in Catalonië, gebaseerd op “dialoog”. Even voordien kregen Catalaanse separatisten celstraffen tot dertien jaar.

“Nu de straffen uitgesproken zijn, kan een nieuwe etappe beginnen”, klonk het in een televisieboodschap. “Het enige doel daarvan moet zijn het samenleven in Catalonië te herstellen.”

De regeringsleider had ook een boodschap voor de regionale onafhankelijkheidsgezinde regering van Catalonië: die moet volgens hem meewerken aan de dialoog, “in het kader van de grondwettelijkheid”.

Het Spaanse hooggerechtshof veroordeelde negen van de twaalf Catalaanse separatisten die terechtstonden voor hun rol in de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017, tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze zijn veroordeeld voor rebellie en verduistering van overheidsgeld. Drie anderen zijn veroordeeld tot het betalen van een boete.

De celstraffen die de negen opgelegd kregen, liggen veel lager dan wat het parket geëist had. Dat wilde tot 25 jaar cel voor de voormalige vicepresident Oriol Junqueras.

Straatprotest

De leiders van de Catalaanse separatisten hebben hun aanhangers intussen opgeroepen om massaal op straat te komen. Volgens Spaanse media werd er onder meer opgeroepen tot een blokkade van de luchthaven van Barcelona. Er zijn ook wegen afgezet. Op verschillende plaatsen, zoals aan de luchthaven en de stations, is de politie opvallend aanwezig.

In Gerona, Lleida, Tarragona en Manresa beantwoorden mensen de oproep van de Comités van de verdediging van de republiek (Comités de Defensa de la República) en de groep Tsunami Democratic. In Gerona is het spoorverkeer geblokkeerd, aldus de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe.

Ook nabij de internationale luchthaven van Barcelona, El Prat, zijn massaal betogers aanwezig om de luchthaven te “verlammen”. Tsunami Democratic verspreidde via de berichtenapp Telegram ook valse boarding passes, wat leidde tot chaos bij de controles.

Nu in het nieuws