Aangeboden door Lekker van bij ons

© Lekker van bij ons

Deze herfstdesserts moet je geproefd hebben

In de herfst vind je de lekkerste appels en peren van bij ons. Die kan je perfect gebruiken in overheerlijke desserts.

Wie herfst zegt, zegt appels en peren. We serveren je drie recepten voor desserts met dit fruit van bij ons.

AppelpannenkoekjesDeze luchtige appelpannenkoeken zijn lekker als ontbijt, vieruurtje of dessert in de herfst.

Wat heb je nodig voor vier personen?

  • 100 g bloem
  • 1 ei
  • 225 ml melk
  • 1 appel
  • een snuifje zout
  • 1 tl kaneel
  • eventueel 1 el rozijnen
  • boter

Hoe maak je het?

  • Meng de bloem, het ei en de melk in een mengkom. Breng op smaak met een beetje zout en kaneel. Klop tot een luchtig beslag.
  • Schil de appel, haal het klokhuis eruit met een appelboor en snijd hem in schijfjes.
  • Smelt wat boter in een bakpan. Giet er wat beslag in en verdeel enkele plakjes appel in het beslag en eventueel wat rozijnen.
  • Verdeel hierop weer een beetje beslag, zo kun je straks makkelijk je pannenkoek omdraaien zonder dat de appels eruit vallen.
  • Bak de pannenkoek aan 1 kant goudbruin, draai hem om en bak aan de andere kant ook goudbruin.
  • Serveer warm met wat poedersuiker.

Is melk een goede bron van calcium?Ons lichaam heeft calcium nodig om stevige botten en gezonde tanden te maken. Een tekort aan calcium, eiwitten en vitamine D kan de botintegriteit aantasten. Uiteraard zijn er nog andere factoren die mee de botgezondheid bepalen, zoals onze genen, de hormonenhuishouding, regelmatig bewegen, voldoende groenten en fruit eten, niet roken en matig zijn met zout en alcohol.De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid calcium per dag bedraagt 950 mg voor volwassenen. Jongeren in de groei hebben meer calcium nodig, gemiddeld zo’n 1150 mg calcium per dag. Onze belangrijkste natuurlijke bron van calcium zijn melk en melkproducten. Als onderdeel van een gezonde voeding krijg je met 3 porties melk en melkproducten per dag al ongeveer 60 % van de nodige hoeveelheid calcium binnen. Een glas melk (150 ml), een potje yoghurt (125 g) en een sneetje kaas (20 g) leveren elk ongeveer 180 mg calcium. Wil je 180 mg calcium uit andere bronnen halen, dan zou je ongeveer 70 g of bijna 3 handjes amandelen, zo’n 250 g of een grote halve broccoli, bijna een halve kilo andere groenten, 15 sneden volkorenbrood, bijna een kilo gekookte linzen moeten eten of, naargelang het merk, 2 tot 45 glaasjes water moeten drinken.Goed om weten: ook melk die je gebruikt om te koken telt mee. Dus ook de recepten in dit artikel dragen bij tot je dagelijkse calciuminname.

Rijstpap met appeltjesRijstpap met bruine suiker is onweerstaanbaar lekker. Met gekaramelliseerde appeltjes geef je deze klassieker een lekker extraatje.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 100 ml honing
  • 1 l melk
  • 200 gr dessertrijst
  • 1 vanillestok
  • een snuifje saffraan
  • 2 stuks steranijs
  • 1 el boter
  • 2 el bruine suiker
  • 1 appel, in plakjes

Hoe maak je het?

  • Breng de melk samen met de honing aan de kook. Spoel de rijst om het teveel aan zetmeel te verwijderen.
  • Voeg de rijst bij de melk en roer goed. Snijd de vanillestok in twee (in de lengte) en schraap er met een koffielepel de zaadjes uit. Doe de zaadjes bij de melk.
  • Voeg ook de saffraan en de steranijs toe. Laat 35 minuten koken op een laag vuur en roer om de 5 minuten eens door. Haal de steranijs uit de rijstpap.
  • Doe de boter in een pan met 2 eetlepels bruine suiker. Laat even koken en doe de plakjes appel in de pan. Bak totdat de appeltjes karamelliseren.
  • Serveer de rijstpap met de appelplakjes.

Popovers met compote van appel en peerDeze luchtige popovers zijn lekker als ontbijt, brunch en bij een afternoon tea.

Wat heb je nodig voor 20 popovers?

  • 475 ml melk
  • 2 el boter
  • 255 g patisseriebloem
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 1 1/4 tl fijn zout
  • 1 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • 20 g maanzaad
  • 20 g sesamzaad

Voor de compote van appel en peer:

  • 2 appels
  • 2 peren
  • 200 g gedroogde of verse abrikozen
  • 1 dl water
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje

Extra benodigdheden:

  • bakvormpjes

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 220°C en vet de bakvormpjes in met een beetje boter. Voeg de melk en de boter samen in een pannetje en verwarm ze op een zacht vuur tot max. 45°C. Haal van het vuur en zet apart.
  • Neem een mengkom en zeef hierin de bloem. Voeg het bakpoeder, zout en de peper toe. Mix in een andere mengkom de eieren gedurende enkele minuten tot een mooie gele schuimige massa.
  • Giet de melk in een straaltje bij de eieren terwijl je op een lagere stand blijft mixen. Voeg nu ook lepel per lepel de bloemmengeling toe en mix nog een minuut verder.
  • Verwarm in tussentijd de vormpjes in de oven gedurende een 3-tal minuutjes. Haal ze uit de oven en vul ze voor 2/3de met de mengeling. Sprenkel er een beetje zaadjes over. Verlaag nu de temperatuur van de oven tot 200°C en bak de popovers af gedurende 30 tot 45 minuten.
  • Maak ondertussen de compote: Schil de appels en de peren en snijd ze in brunoise (kleine blokjes). Snijd ook de abrikozen in brunoise. Doe alles samen in een steelpannetje en voeg het water, de steranijs en de kaneelstok toe. Snijd de vanillestok in de lengte in 2 en voeg toe. Neem een vel bakpapier en knip er een rondje uit ter grootte van het steelpannetje. Dek het geheel ermee af. Laat het fruit zacht worden op een zacht vuurtje. Controleer regelmatig en roer om. Voeg indien nodig een beetje vocht toe.
  • Haal de popovers uit de oven en serveer ze met de lauwwarme compote.

Nog meer lekkere herfstrecepten met melk vind je hier. Probeerde jij een van deze recepten? Laat het dan weten via een leuke foto op Instagram met hashtag #melkmoment en #lekkervanbijons

Meer weetjes over de veelzijdigheid van melk? Ontdek het hier. »