Aangeboden door Lekker van bij ons

© Lekker van bij ons

Last van de herfstblues? Deze recepten peppen je op

De ochtenden worden donkerder, de temperaturen lager: het is herfst. Je lichaam heeft meer energie nodig, en je hebt wellicht trek in iets hartigs. We presenteren je drie lekkere gerechten voor de herfstdagen!

Hartige pannenkoek met verse kaas en gegrilde groentenPannenkoeken hoeven niet altijd zoet te zijn. Deze hartige pannenkoeken met verse kaas en geroosterde groenten zijn ideaal voor een lunch of licht avondmaal.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 250 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 20 g verse kruiden (peterselie, dragon, basilicum,…), fijngesnipperd
  • een snuifje zout
  • 4 eieren
  • 100 g verse kaas (+ wat extra om de pannenkoeken mee af te werken). Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle verse kaas.
  • 2 dl melk
  • citroenrasp (naar eigen smaak)
  • vetstof
  • gegrilde groenten van het seizoen (bv. boerenkool, boontjes, broccoli, pastinaak, knolselder, pompoen, witloof). Voorzie minstens 150 g per persoon.

Hoe maak je het?

  • Meng de bloem, het bakpoeder, de kruiden en het zout. Splits de eieren en meng de eidooiers met de verse kaas, de melk en de citroenrasp tot een schuimig mengsel. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng goed.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag.
  • Doe wat vetstof in een pan en bak pannenkoekjes van ongeveer 10 cm diameter.
  • Serveer de pannenkoekjes met wat extra verse kaas en de gegrilde groenten.

Kies je beter voor volle of magere melk?In de winkel vind je melk van bij ons in drie varianten: volle, halfvolle en magere melk. Het verschil tussen die drie is het vetgehalte. Volle melk bevat ongeveer 3,5 % vet, halfvolle melk ongeveer 1,5 % en magere melk minder dan 0,5 %. Magere en halfvolle melk zijn vetarme producten.Een doorsnee volwassene mag via zijn voeding gemiddeld zo’n 70 g vet per dag binnenkrijgen. Een glas volle melk draagt daar voor ongeveer 8 % aan bij, een glas halfvolle melk zo’n 3 % en een glas magere melk weinig of niets.Wist je dat volle, halfvolle en magere melk ongeveer evenveel eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten? Een glas melk levert je ongeveer een vierde van je dagelijkse behoefte aan vitamine B2, vitamine B12 en calcium.Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek. Enkele porties per dag passen dus prima in een gezonde voeding. Volle melk krijgt de voorkeur bij kinderen tot 4 jaar en kan ook aangewezen zijn bij bijvoorbeeld ouderen die weinig eten.

Broccolisoep met kruidenolie, sambal, grijze garnalen en notenDe rijkelijke garnituur bij deze broccolisoep geeft dit gerecht een feestelijke toets. De melk maakt deze soep extra smeuïg.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1,5 l groentebouillon
  • 2 grote broccoli’s
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 selderstengel
  • laurier
  • tijm
  • 1 l melk
  • 50 g peterselie
  • 50 g bieslook
  • 50 g kervel
  • olijfolie
  • 100 g gemengde noten
  • 2 el sambal
  • 100 g gepelde grijze garnalen
  • peper
  • een snuifje zout

Hoe maak je het?

  • Breng de groentebouillon aan de kook.
  • Snijd de broccoli in stukken (gebruik ook de stelen). Snijd de ui, look en selder in stukken en voeg alle groenten toe aan de groentebouillon samen met een kruidentuiltje van tijm en laurier. Kruid vooral met peper en met weinig zout en laat gedurende 30 minuten sudderen.
  • Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad. Voeg de melk toe en kruid verder af indien nodig.
  • Mix de peterselie, bieslook en kervel met een scheut olijfolie en kruid af met vooral peper en weinig zout. Zet apart.
  • Hak de noten grof en hou deze ook apart.
  • Serveer de soep in kommetjes of borden en garneer met de kruidenolie, een beetje sambal, de gepelde grijze garnalen en de noten.

Romige ovenschotel met koolrabi en Filet d’AnversKoolrabi is een pittige vergeten groente die je zowel met als zonder blad vindt. In de bladeren zitten de meeste voedingsstoffen. Samen met Filet d’Anvers vormt deze vergeten groente de basis van een heerlijke ovenschotel.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 2 koolrabi’s
  • 3 grote wortelen
  • 2 aardappelen
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 6 takjes tijm
  • 150 g filet d’Anvers in sneetjes
  • 250 g blauwe schimmelkaas (Bleu des Moines, Pas de bleu)
  • 300 ml melk
  • 300 ml room
  • 1 el pijnboompitten, geroosterd
  • vetstof
  • peper
  • een snuifje zout

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ovenschaal in met vetstof.
  • Breng de melk met de room, knoflook en de takjes tijm rustig aan de kook. Kruid met vooral peper en weinig zout. Haal van het vuur en laat even rusten.
  • Snijd de koolrabi en de wortelen in dunne plakken. Schil de aardappelen en snijd in fijne plakjes, eventueel met behulp van een mandoline.
  • Beleg de ovenschaal met de aardappelplakjes. Kruid met peper en leg er een laag filet d’Anvers op. Giet er wat van het roommengsel over en kruimel er wat van de kaas over. Herhaal deze stappen totdat alle ingrediënten op zijn.
  • Eindig met een laag room en kaas. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de oven.
  • Verwijder de folie en zet nog eens 15 minuten in de oven.
  • Werk af met verse tijm en pijnboompitten.

Nog meer lekkere herfstrecepten met melk vind je hier. Probeerde jij een van deze recepten? Laat het dan weten via een leuke foto op Instagram met hashtag #melkmoment en #lekkervanbijons

Meer weetjes over de veelzijdigheid van melk? Ontdek het hier. »