© BELGA

Bart Aernouts negende in Ironman Hawaï: “Ik heb een superdag nodig, die had ik niet”

Hawaï toonde zich zaterdag opnieuw van zijn meest genadeloze kant tijdens het WK Ironman. Een ruige Stille Oceaan, een strakke wind op kop tijdens het fietsen en bloedhete temperaturen tijdens de marathon. Maar Bart Aernouts vocht eerder tegen zichzelf dan tegen de natuurelementen. De Merksemnaar strandde op een negende plek, meer dan 20 minuten achter een Merckxiaanse Duitser.

Geen superdag, geen podium

Het was een symbolisch beeld. Vorig jaar stond Aernouts nog zelf met champagne te spuiten na de tweede snelste chrono ooit op ­Hawaï, afgelopen zaterdag was de podiumceremonie al af­gelopen toen hij als negende over de finish liep. Zestien minuten trager dan zijn wereldprestatie van 2018. “Geen superdag en die heb ik ­nodig om hier op het ­podium te staan”, gaf Aernouts ruiterlijk toe.

De 35-jarige Merksemnaar werd vooral genekt door een slecht zwemnummer (47ste) en fietste en liep vanaf dan achter de feiten aan. Een moedige inhaalrace ­leverde alsnog een negende plaats op, maar dat was niet waarvoor hij naar Hawaï was ­gekomen. Aernouts heeft in zijn carrière nog drie à vier kansen om op het WK-podium te geraken, maar zal gediend moeten worden door de wedstrijdomstandig­heden en vooral een topdag ­moeten hebben in het zwemmen.

Sire, er zijn geen Belgen meer

Sinds Luc Van Lierde in 1996 als eerste Europeaan ooit de Ironman van Hawaï won, zijn de ­Belgen altijd prominent aan­wezig geweest in de belangrijkste ­triatlonwedstrijd van het jaar. Maar nu Marino Van­hoenacker en Sofie Goos gestopt zijn en ­Frederik Van Lierde en Tine ­Deckers hun pensioen ­naderen, werd zaterdag pijnlijk duidelijk dat er achter Bart ­Aernouts ­momenteel een grote leegte gaapt. Het is bidden dat Pieter Heemeryck – wereldtop op de halve afstand – en op ­langere ­termijn Marten Van Riel – eerst nog schitteren in Tokio – ooit ­succesvol de stap naar de volle­dige Ironman kunnen zetten, ­anders doen we over een paar jaar helemaal niet meer in Hawaï.

Frodeno is de allergrootste

“Jan Frodeno is de allergrootste triatleet aller tijden.” Wie zijn wij om Luc Van Lierde tegen te spreken. De 38-jarige Duitser voegde zaterdag op Merckxiaanse wijze een derde wereldtitel Ironman (2015, 2016, 2019) aan zijn palmares toe. ­Ondanks loodzware omstandigheden in een buitenaards ­parcoursrecord – 7u51’13” – ­bovendien. Dat staat netjes ­tussen zijn olympische titel van 2008, zijn twee wereldtitels Ironman op de halve afstand (2015 en 2018) en zijn wereld­record triatlon op de volledige afstand.

Meer sportnieuws