DISCUSSIE. Vind jij dat het vaderschapsverlof moet worden uitgebreid?

Archiefbeeld. Foto: Getty Images/iStockphoto

DISCUSSIE. Vind jij dat het vaderschapsverlof moet worden uitgebreid?

Wie vader wordt, krijgt nu tien dagen verlof, maar dat verandert binnenkort wellicht. In de Kamer ligt het voorstel op tafel om kersverse vaders een aantal dagen extra verlof toe te kennen.

Tegenover de meeste andere EU-landen valt het Belgische systeem van tien dagen vaderschapsverlof maar bleekjes uit. En toch blijkt uit cijfers dat lang niet alle mannen die tien dagen ook opnemen. Een op de vijf neemt die dagen niet of onvolledig op. Omdat ze schrik hebben dat hun carrière daaronder zal lijden of omdat hun werkgever er niet voor staat te springen.

Groen-Kamerlid Evita Willaert pleit dan ook voor automatische toekenning van het vaderschapsverlof. “Dan gaan vaders niet meer twijfelen om het verlof op te nemen.” Willaert diende een wetsvoorstel in dat niet alleen het recht automatisch toekent, maar ook het verlof optrekt naar 25 dagen. Niet alle partijen willen zover gaan, maar zo goed als iedereen wil het systeem wel verbeteren.

Vind jij dat er extra verlofdagen voor kersverse vaders moeten komen? Ben jij voorstander van automatische toekenning, zodat vaders hun verlof niet meer eerst moeten aanvragen? Of is dat een keuze die elke vader zelf moet maken?

Laat het ons weten in onderstaand invulformulier. We bundelen dinsdag een aantal reacties in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws