© BELGA

Thibau Nys draagt zege op aan overleden familievriend

Bij de juniores in Gieten stond geen maat op Thibau Nys. De ­16-jarige zoon van Sven reed in de tweede ronde weg van zijn concurrenten en bouwde zijn voorsprong ronde na ronde uit. Meteen zijn vierde opeenvolgende zege dit seizoen.

Het was een geëmotioneerde Nys die over de finish kwam. “Deze overwinning draag ik op aan Jan Vandermotte. Ik verlies een dierbaar iemand.” Vandermotte, die op 62-jarige leeftijd overleed aan een slepende ziekte, was de regisseur van de tweedelige documentaire DNA Nys en volgde Sven in het ­afscheidsjaar van zijn carrière. Daarna liep hij twee jaar in de voetsporen van zoon Thibau.

“Hij was deel van onze familie geworden”, aldus die laatste. “Wekelijks kwam hij over de vloer of belde hij eens. Hij was niet ­alleen een heel goede regisseur, maar ook een geweldig mens, met een grote liefde voor de koers.” Vandermottes productiehuis Watertower gaat wel verder met DNA Nys en blijft ook Philippe ­Gilbert volgen voor de documentaire Strive for Five.

Tijdens de wedstrijd kon Nys het overlijden vrij makkelijk van zich af zetten. “Je denkt er natuurlijk aan, maar ik kon goed focussen. Ik ben wel verrast dat het zo vlot ging. Ik wil zo veel mogelijk winnen en hoop ook een trui te pakken. Een Bel­gische, Europese of wereld­kampioenentrui. Alle drie mag ook natuurlijk.”

© Liesbeth Verhulst

Meer sportnieuws