© Gil Plaquet

Dronken en gedrogeerde chauffeur rijdt 130 in zone 50

In Mechelen en Willebroek hield de politie afgelopen weekend alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer. In totaal testten 44 bestuurders positief. De hoofdvogel werd afgeschoten door een man die onder invloed van alcohol en drugs met een snelheid van 130 kilometer per uur door zone 50 scheurde.

Stijn Van de Sande

In totaal controleerde de politie Mechelen-Willebroek afgelopen weekend 1.156 bestuurders. 44 van hen testten positief. 33 omdat ze te diep in het glas gekeken hadden, 8 wegens drugs in het verkeer en 3 wegens de combinatie van beide. Elf rijbewijzen werden meteen voor een periode van vijftien dagen ingetrokken.

Op het kruispunt van de N16 met de Guido Gezellelaan draaide een bestuurder met gierende banden en veel rookontwikkeling de Guido Gezellelaan in. De politie zat hem op dat moment al op de hielen en tekende een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op in de zone 50. Later sloeg de chauffeur af richting de Battelsesteenweg, waar hij in de bebouwde kom een snelheid van 100 kilometer per uur haalde. Toen de politie de man aan de kant zette, merkte ze meteen een sterke alcoholgeur op. Hij had 1,7 gram promille alcohol in zijn bloed en was onder invloed van cannabis. Als klap op de vuurpijl gedroeg hij zich ook nog eens agressief tegenover de agenten.

Vijf andere automobilisten waren onder invloed van cannabis. Een van hen testte ook positief op amfetamines. Twee bestuurders legden dan weer een positieve cocaïnetest af. Een van hen bleek op 22 maart 2018 al eens geverbaliseerd te zijn voor drugs én alcohol in het verkeer. Ook op 6 januari 2019 zat hij dronken achter het stuur.

Twee bestuurders hadden respectievelijk 1,8 en 1,7 gram promille alcohol in hun bloed. Nog twee chauffeurs testten positief op drugs, maar konden geen rijbewijs voorleggen. Een van hen omdat hij totaal geen houder is van een rijbewijs, de andere omdat het nog op de rechtbank ligt voor een eerder rijverbod.

Scooter opgedreven tot 75 kilometer per uur

22 dronken bestuurders moesten hun rijbewijs voor zes uur inleveren. Drie bestuurders bleken hardleers en liepen al eerder tegen de lamp. Een andere had geen rijbewijs op zak en een motorrijder kreeg een extra boete omdat hij geen beschermende bottines droeg. Er werd ook nog iemand betrapt toen die op het Hoogstratenplein de rode verkeerslichten negeerde. Ook een bromfietser reed door het rood. Zijn scooter was opgedreven tot 74 kilometer per uur, waardoor hij te snel reed en niet kon stoppen voor de lichten in de Guido Gezellelaan. Eén chauffeur reed met een voertuig waarvan de schouwing al ruim een jaar vervallen was.

De politie hield ook gerechtelijke controles. Daarbij werden drie personen aangetroffen met drugs op zak. Twee personen stonden nationaal geseind in een gerechtelijk dossier. Een van hen zelfs drie keer. Tot slot werden bij een persoon ook pepperspray en twee baseballbats aangetroffen. Die verboden wapens werden in beslag genomen.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio