© robin de becker

© EPA-EFE

1 / 2

Klimaatactivisten bezetten Koningsplein in Brussel: politie zet waterkanon in

‘Extinction rebellion’, de harde kern van de klimaatjongeren, hield zaterdag hun ‘Royal rebellion’-actie. Vanaf 14 uur wilden ze het Paleizenplein bezetten, maar dat lukte niet en dan hebben ze zich verzameld op het nabijgelegen Koningsplein. Dat wilden ze minstens 24 uur bezetten om de klimaaturgentie aan te klagen en de politieke overheden aan te zetten tot actie. Naast de groep die zich intussen op het Koningsplein had verzameld, werd er ook een groep gevormd vlak bij het Paleizenplein. Kort na 16 uur werd die groep actievoerders opgepakt door de politie. Rond 17.45 uur is de politie begonnen met de ontruiming van het Koningsplein.

mtm , lbo, fro

Daarvoor zette de politie onder andere ook het waterkanon in. De politie wil het plein ontruimen om de tramsporen te kunnen vrijmaken.

Eerder op de dag werden ook enkele tientallen actievoerders opgepakt die probeerden om via het plein de tuinen van het koninklijk paleis binnen te dringen. “Het gaat om enkele tientallen mensen”, zegt Olivier Slosse, commissaris van de politie Brussel. “Omdat ze de intentie hadden om de tuinen binnen te dringen, moest de politie ingrijpen. Er werd ook traangas ingezet.” Die mensen zullen enkele uren worden vastgehouden, tot de rust is weergekeerd.

Volksvergaderingen

© Photo News

Extinction Rebellion had twee weken geleden opgeroepen tot een bezetting van de tuinen van het koninklijk paleis, om daar deel te nemen aan thematische volksvergaderingen over hoe België moet reageren op de klimaatcrisis. Die koninklijke tuinen bevinden zich echter in de neutrale zone, waar betogingen verboden zijn.

De Brusselse politie had dan ook alles voorzien om een bezetting van de tuinen te verhinderen. Zo werden de uitgangen van het koninklijk park, het Warandepark, aan de zijde van het Paleizenplein afgesloten en waren heel wat agenten opgetrommeld. Die leidden de actievoerders naar het Koningsplein, waar ze zich verzamelden. Het gaat om enkele honderden mensen.

Ondersteuningsnummers

‘Extinction rebellion’ heeft via Telegram, een app voor gecodeerde berichten, een kanaal opgezet waarop alle belangrijke aankondigingen over de actie gaan gebeuren. “Als jij of iemand die je kent gearresteerd wordt, bel of stuur dan een bericht naar één van onze ondersteuningsnummers”, luidt het onder meer. “Schrijf deze nummers op je arm of been. Weten wie gearresteerd is, helpt ons om ondersteuning te bieden.”

© Photo News

Protest tegen Bolsonaro

‘Extinction rebellion’ is een beweging die bestaat uit radicalere ecologisten die oproepen tot geweldloze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Onlangs hebben ze zo nog de gevel van de Braziliaanse ambassade beklad met verf, als protest tegen president Bolsonaro en zijn gebrekkige beleid tegen de branden in het Amazonewoud.

Vrijdag is een delegatie van de actievoerders ontvangen door de kabinetschef van de koning, zo meldt het Paleis.

DE ACTIEVOERDERS HEBBEN EEN PAMFLET VERSPREID MET DRIE EISEN:

> Dat de regering de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept en de behoefte aan snelle transformatie van ons economisch systeem erkent.

> Dat de regering een alomvattend, wettelijk bindend Nationaal klimaatplan uitvoert dat de invoer en extractei van fossiele brandstoffen tegen 2025 afbouwt en dat prioriteit geeft aan het herstel van de biodiverstiteit en het behoud van onze natuurlijke omgeving.

> Een burgerforum dat onze regio’s en gemeenschappen de middelen en de autoriteit geeft om te zorgen voor een gecontroleerde overgang naar een rechtvaardige post-groeisamenleving.

© robin de becker

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© ISOPIX

© Filip Rogiers

© EPA-EFE

© fro

© fro

Nu in het nieuws