© Belga

Joke Devynck: “Ik heb nooit in de kast gezeten”

Toen Joke Devynck (46) op de rode loper van het filmfestival van Oostende met een vrouwelijke partner verscheen, waren alle ogen op haar gericht. Maar dat vindt de actrice volkomen onterecht. “We zijn 2019, mensen. Dat iemand die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht nog zoveel opzien baart, hoe leg je dat uit?” reageert ze in een interview in de weekendbijlage van De Standaard.

mrra

Devynck is al een tijdje samen met kunstenares Valery en haar omgeving was al op de hoogte van de relatie. Maar toch leek er wel een schokgolf door het land te gaan, toen ze als koppel op een openbaar evenement verschenen. “Ik hoorde dat het artikel meer geleden is dan de droneaanvallen in Saudi-Arabië. Komaan!” zei ze tijdens het interview met De Standaard, terwijl ze met haar handpalm tegen haar voorhoofd sloeg. “Ik vind dat aan de ene kant zeer grappig, aan de andere kant stel ik me daar echt vragen bij.”

Naar eigen zeggen heeft de actrice “nooit in de kast gezeten” en was ze “altijd al aangetrokken tot mensen, ongeacht hun geslacht.” Maar Devynck merkt wel degelijk een verschil na de verschijning op de rode loper. “Voor mij is er niks veranderd. Maar ik voel dat er anders gekeken wordt: Joke is nu met een vrouw, dat is een gegeven. Punt.”

Een etiket plakken op zichzelf wil ze niet. “Het gaat niet zozeer om mijn seksuele identiteit, maar om de vrijheid ervan. Daarom vind ik hokjes zo beperkend. Waar het omgaat, is dat je liefde mag beleven.”

Joke Devynck heeft drie kinderen uit een vorige relatie van 19 jaar met acteur Johan Heldenbergh.

MEER OVER Joke Devynck