Mark Verheyen benoemd tot ridder  in de orde van de Gouden Mees

De Mezenvangers op stap. Foto: JAA

Zaakvoerder bekende koffiehandel uit Deurne trouw lid van folkloristische vereniging

Mark Verheyen benoemd tot ridder in de orde van de Gouden Mees

Wijnegem -

Met 75 waren ze. De Mezevangers die zopas in traditionele kledij voor de 155ste keer op uitstap trokken. Dit keer maakten ze Steenhuffel ‘onveilig’, al zijn het eigenlijk allemaal brave mannen.

De traditie van het mezevangen is een typisch Antwerps volksgebruik waarover maar weinig historische bronnen zijn terug te vinden. “Vroeger waren er alleen al in het Sint-Andrieskwartier diverse mezevangerskringen. Vandaag bestaat het gebruik alleen nog in Wijnegem”, weet heemkundige Vik Werrebroeck. “In de maand oktober trekken ze er altijd op uit. Dat gaat al zo sinds 1864.”

De tocht mag dan wel geëvolueerd zijn naar een ludieke uitstap, waarbij de nadruk ligt op het bezoek van verschillende herbergen, de 155 jaar oude tradities die bij de uitstap horen worden strikt in ere gehouden. Natuurlijk vangen de heren geen meesjes meer. Maar de uil, weliswaar een opgezet exemplaar, gaat nog altijd mee. Alle leden dragen hetzelfde uniform: de boerenkiel, op het hoofd een boerenpet en rond de hals een rode zakdoek met witte stippen.

Onlangs was het weer tijd voor de jaarlijkse hoogdag. Na een bezoek aan enkele lokale herbergen, trok het gezelschap met de bus naar Steenhuffel waar ze ontvangen werden door de plaatselijke concertband.

“We genoten er van ons traditioneel middagmaal: tomatensoep met balletjes, savooikool, gekookte aardappelen en stoofvlees”, vertelt Bart Vercammen. “Na het kronen van onze nieuwe ridder in de orde van de gouden Mees - een eer dit jaar was weggelegd voor Mark Verheyen van Koffie Verheyen - hebben we vier cafés bezocht in Steenhuffel, de hele dag muziek gespeeld en natuurlijk veel "mezen" (pintjes) gevangen.” (lacht)

Na nog een avondmaal in de vorm van boterhammen met kaas en kop en de trekking van de tombola, trok het kleurrijke gezelschap opnieuw naar Wijnegem, waar de meeste Mezevangers naar verluidt veilig zijn aangekomen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio