© EPA-EFE

Turkse president Erdogan dreigt met toevloed van vluchtelingen naar Europa: “We zullen de poorten openen”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt met toevloed van miljoenen vluchtelingen naar Europa als reactie op de kritiek op inval in Syrië.

“Herpak u, Europese Unie”, verklaarde Erdogan tijdens een speech in Ankara. “Ik zeg het nog één keer. Als jullie proberen om onze operatie als een invasie voor te stellen, dan zullen we de poorten openen en jullie 3,6 miljoen vluchtelingen sturen.”

Lees ook: STANDPUNT. Europa machtelozer en kwetsbaarder dan ooit

Volgens hem heeft de Turkse “operatie” enkel tot doel om “terrorisme uit te roeien”. Turkije wil de demografische structuur in de regio herstellen, aldus Erdogan, en de Syriërs naar hun eigen huizen laten terugkeren. In zijn speech voor leden van zijn AK Partij in de Turkse hoofdstad Ankara zei Erdogan nog dat hij nooit zou accepteren dat burgers iets zou overkomen tijdens zijn offensief.

Hij voegde eraan toe dat zijn land het stichten van een “terroristische staat” aan zijn grens wil vermijden, verwijzend naar de Koerdische militie die grote zones in het gebied controleert. “We zullen wat er van hen overblijft vernietigen.”)

Het dreigement van de Turkse president komt er een dag nadat zijn troepen de grens met buurland Syrië binnentrokken. Een inval die Turkije op flink wat kritiek van onder meer de Europese landen kwam te staan. Maar ook de VS en Arabische landen waren kritisch.

Nog volgens Erdogan duurt de operatie voor. “109 terroristen zijn al gedood”, zei de president.

Vergunningen

© BELGA

In ons eigen land neemt de Vlaamse regering voorlopig geen beslissingen meer over aanvragen van Turkije voor de levering van goederen die mogelijk militair gebruikt kunnen worden. Dat heeft minister-president Jan Jambon (N-VA), ook verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken, donderdag bekendgemaakt.

Er lopen momenteel vier aanvragen voor leveringen aan Turkije van zogenaamde ‘dual use’-goederen, die zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen. “Deze vier dossiers zijn al een tijdje in behandeling, maar tot de situatie in de regio duidelijker wordt, schorten we de beslissingen in deze dossiers op”, zegt de woordvoerder van Jambon.

Ook in andere landen woedt een debat over wapenleveringen aan Turkije. Finland besliste woensdag al om de wapenexport naar Turkije stil te leggen. Jambon had in De Ochtend op Radio 1 de Europese Unie al opgeroepen om economische sancties te treffen als vergelding voor de inval in Koerdisch gebied in Syrië.

Nu in het nieuws