© REUTERS

DISCUSSIE. Turkse inval in Syrië: maak jij je zorgen?

Turkse militairen zijn woensdag samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben.

Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio.

Heel wat landen, waaronder ook België, hebben de militaire actie van Turkije inmiddels veroordeeld. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de Europese Unie op om economische sancties te treffen tegen Turkije, als vergelding voor de inval in Koerdisch gebied in Syrië.

Volgens Ankara is het doel van het nieuwe offensief, het derde al in drie jaar, om een “veiligheidszone” in te stellen die de Koerden uit het gebied aan de grens met Turkije moet wegjagen.

Maak jij je zorgen om de Turkse inval in Syrië? En wat moet er volgens jou gebeuren? Moet de Europese Unie economische sancties nemen?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt vrijdag in de krant.

Nu in het nieuws