© RR

Olifantenfan zamelt 5.600 euro in tegen herpes

De verzorgersbabbel bij de olifanten eindigde woensdagmiddag in Zoo Planckendael met een speciaal intermezzo. Superfan Kris Lamon kwam namelijk met een megacheque op de proppen: 2.666,74 euro, de opbrengst van haar Qyio-lenteactie.

Bieke Lathouwers

In maart overhandigde ze al een cheque van 3.015,78 euro. Allemaal in de strijd om het herpesvirus, waardoor olifantje Qiyo vorig jaar stierf, te stoppen. De eerste cheque werd gebruikt om een vorser aan te stellen voor herpesonderzoek aan de universiteit van Utrecht, de tweede is bestemd voor het eigen labo van de Zoo en Planckendael om bloedstalen te analyseren.

Om aan dat geld te geraken, maakt Kris Lamon gadgets met foto’s van de olifanten uit Planckendael en die verkoopt ze onder de fans. Dat gebeurt voornamelijk via de facebookgroep De olifanten van Planckendael. “Maar iedereen die wil, mag me een mailtje sturen”, vertelt ze. “Ik was enorm aangedaan door het overlijden van Qiyo vorig jaar en ben dat nog steeds. Dat wil ik niet nog eens meemaken en vooral ik wil niet dat de verzorgers dat nog eens moeten meemaken. Daarom ga ik door tot er een vaccins is tegen olifantenherpes. Het feit dat de verzorgers zo erkentelijk zijn, geeft me energie om door te gaan.”

Lamon weet duidelijk van geen ophouden. “Ik ben deze week opnieuw een eindejaarsactie begonnen met kalenders en boodschappentasjes. De teller staat alweer op 170 verkochte stuks. Qyio en de andere olifanten liggen velen duidelijk na aan het hart. Dat iedereen maar bestelt, wetenschappelijk onderzoek kost veel geld. Ik heb er veel werk mee, maar hoe meer, hoe liever.”

Bestellen kan tot 10 december via krislamon@telenet.be of facebookgroep De olifanten van Planckendael

MEER OVER Planckendael

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio