© AFP

Turkse troepen steken grens met Syrië over, Koerden roepen op tot weerstand op “kritiek historisch moment”

Turkse troepen zijn woensdag begonnen met de grens in het noordoosten van Syrië over te steken, om er Koerdische strijders terug te drijven. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op gezag van een Turkse functionaris, die anoniem wenste te blijven.

Een kleine groep Turkse militairen die voorop zijn gestuurd, trok woensdagmorgen Syrië binnen op twee punten langs de grens, dichtbij de Syrische steden Tal Abyad en Ras al-Ayn, als voorbereiding op een breder offensief. De Turkse regering had eerder woensdag al gezegd dat het offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië “binnenkort” zou beginnen. Ook de met Turkije verbonden Syrische rebellen verplaatsten hun troepen naar het betrokken gebied.

Ook de Koerden hebben hun troepen in stelling gebracht. Het Koerdische autonome bestuur in de regio kondigde woensdag drie dagen van algemene mobilisatie aan. In het licht van de toenemende dreiging van Turkije en zijn Syrische “huurlingen” wordt iedereen opgeroepen zich naar de grens te begeven om in deze “kritieke historische momenten” weerstand te bieden, luidde het in een verklaring. Koerden wereldwijd worden opgeroepen om op de straat te komen tegen het offensief.

“Terroristen”

Het offensief richt zich tegen Koerdische troepen ten oosten van de Eufraat. De Koerdische Volksbeschermingseenheden YPG controleren daar een groot gebied aan de grens met Turkije. Ankara beschouwt de militie als een terreurorganisatie.

De YPG is tegelijk een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen de terreurmilitie Islamitische Staat in Syrië. Washington heeft echter aangekondigd zijn troepen uit het betrokken grensgebied terug te trekken.

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AP

© AFP

Nu in het nieuws