Verdachte aangehouden voor bommelding waarbij bijna 22.000 leerlingen geëvacueerd werden

Foto: rr, Faroek

Verdachte aangehouden voor bommelding waarbij bijna 22.000 leerlingen geëvacueerd werden

Print
Westerlo -

De onderzoeksrechter heeft in de loop van de namiddag een 39-jarige verdachte uit Westerlo aangehouden in het onderzoek rond bommeldingen in scholen in Westerlo, Aarschot en Diest in mei 2019. Toen moesten bijna 22.000 scholieren geëvacueerd worden. Dat meldt het Antwerpse parket. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer.

Op 8 mei werd er een anonieme dreigbrief aangetroffen aan het veiligheidscentrum De Marly in de Merodedreef in Westerlo. Die nacht werd er ook een benzineachtige vloeistof uitgegoten aan het gebouw en werd in de buurt een auto in brand gestoken.

De bedreiging was gericht tegen alle scholen van Westerlo, Aarschot en Diest. “Dit is een waarschuwing dat ik het meen. Ik ben een lone wolf. Ik heb ergens in een school een brandbom en een gasbom met stalen nagels geplaatst om 10 uur deze ochtend gaan ze af. Het is een school in westerlo, diest of aarschot. Zoek het maar uit. En voor de media: codewoord FOX DIE en RED ALERT meedelen”, stond in die brief te lezen.

Verdachte aangehouden voor bommelding waarbij bijna 22.000 leerlingen geëvacueerd werden
Foto: mph

Meteen werd beslist uit voorzorg de in totaal 21.500 leerlingen van alle scholen in die drie gemeentes te evacueren. Alle gebouwen werd uitgebreid gecontroleerd, maar er werd niets verdachts gevonden. De vermoedelijke dader werd gefilmd. In samenwerking met het programma Faroek werd eind mei 2019 een opsporingsbericht verspreid.

“Na doorgedreven speurwerk kon de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen dinsdagnamiddag een verdachte arresteren. Het onderzoek wordt volop verdergezet”, meldt het Antwerpse parket. Het is niet duidelijk of de tips die voortkwamen uit het tv-programma geleid hebben tot een doorbraak. Het parket wil voorlopig geen verdere informatie over de identiteit of het motief van de verdachte kwijt.

De onderzoeksrechter heeft de dertiger in de loop van de namiddag aangehouden. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer.

“Lessen proberen trekken”

“We proberen lessen te trekken uit wat er begin mei eventueel minder vlot verliep tijdens de evacuatie van de school”, legt de schepen van onderwijs in Westerlo, Kelly Verboven (CD&V), uit. “Individueel wordt daar wel op geoefend, maar het is toch anders als plots alle scholen tegelijkertijd ontruimd moeten worden zoals die dag het geval was.” Verboven wil veder niet op de zaak vooruitlopen, maar bevestigt wel dat de kans zeer groot is dat er een schadeclaim zal volgen.

Verdachte aangehouden voor bommelding waarbij bijna 22.000 leerlingen geëvacueerd werden
De man werd op camerabeelden gezien op de Boerenkrijglaan in Westerlo. Foto: rr
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio