© BELGAIMAGE

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Engelse internationals waarschuwen hun tegenstanders met duidelijk statement: bij racisme stappen ze allemaal van het veld

De spelers van de Engelse nationale ploeg zullen tijdens de komende EK-kwalificatiewedstrijden in Tsjechië en Bulgarije van het veld stappen als ze het slachtoffer worden van racisme. “Als één voetballer zich daardoor ongelukkig voelt, houden we er allemaal mee op”, verklaarde aanvoerder Harry Kane.

Engeland speelt vrijdag (11 oktober) in Praag tegen Tsjechië en maandag (14 oktober) in Sofia tegen Bulgarije. De Engelsen hadden in hun voorbereiding een teambespreking over het onderwerp.

“We hebben afgesproken wat het protocol is als er iets gebeurt”, zei Fikayo Tomori van Chelsea, zonder daarover verder in details te treden.“Als wij vinden dat we wedstrijd eerder moeten staken, dan doen we dat”, stelde zijn ploegmaat Tammy Abraham kordaat.

Bij de wedstrijd tegen Bulgarije is het stadion gedeeltelijk leeg. De UEFA heeft al een straf uitgesproken voor eerder racistisch gedrag van de toeschouwers in de wedstrijden tegen Kosovo en Tsjechië in juni.

Kwalificatie voor het EK lijkt voor de Engelsen, vorig jaar vierde op het WK in Rusland na verlies tegen België in de kleine finale, nog slechts een formaliteit. Met 12 op 12 kenden de Three Lions een perfecte start in groep A. Onder bondscoach Gareth Southgate is het land op weg opnieuw een grote naam te worden. “Het mooiste is dat onze manier van spelen de fans weer aanspreekt”, stelde Southgate. “Het nationale team leeft weer, dat is het belangrijkste dat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Dat we daarnaast steeds meer jonge spelers kunnen opstellen is natuurlijk helemaal een geweldige opsteker.”

Meer sportnieuws