© Isosport

1.000 euro boete voor Antwerp na spreekkoor tegen Walen

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag een boete van 1.000 euro opgelegd aan Antwerp FC, omdat supporters in de competitiewedstrijd op bezoek bij Charleroi tijdens de derde speeldag in de Jupiler Pro League de Waalse bevolking discrimineerden.

Aanvankelijk bestond er nog twijfel over de inhoud van de gezangen die in de 36e minuut gelanceerd werden. Match delegate Kris Bellon had het over "Les Wallons c'est du caca" en maande ref Verboomen aan de wedstrijd even stil te leggen.

De beelden met geluid die Antwerp-advocaat Thomas Machtelinckx had meegenomen, bevestigden de inhoud van die gezangen niet. Ook bondsprocureur Gilles Blondeau bevestigde dat er "Les Wallons ne travaillent pas" weerklonk uit het bezoekersvak. Voor hem maakte het niet uit wat de inhoud was: het gaat om een discriminerend gezang richting een bevolkingsgroep. "Het is zelfs kwetsender om een cliché in stand te houden."

De Geschillencommissie HB ging mee in die mening. "Er wordt een kwetsend cliché in stand gehouden dat bovendien een politieke connotatie heeft. Het al dan niet ludieke karakter speelt geen rol. Het gezang duurde wel niet lang en nadien waren er geen incidenten meer. Het spreekkoor komt ook niet intimiderend over", luidde het. "De fout van de match delegate is evenwel niet van die aard dat het de vervolging aantast. De precieze inhoud van het gezang doet er niet toe, want enkel 'Les wallons ne travaillent pas' wordt weerhouden. Die feiten zijn voldoende bewezen door andere elementen."

Het is duidelijk dat het verslag van Bellon nog lacunes vertoonde, want het spreekkoor van Charleroi-supporters gericht tegen Antwerp-spits Dieumerci Mbokani ("ta maman est une putain") was er niet in opgenomen. "Het blijft een raadsel waarom dat niet gerapporteerd is", aldus de Geschillencommissie HB. "Het is wel zo dat het gezang tegen Mbokani niet eenduidig hoorbaar is op de bijgebrachte beelden. Mogelijks heeft de match delegate het niet gehoord omwille van een menselijke fout. Dat valt te betreuren."

Dat Bellon dubbel in de fout ging, wekte bij Antwerp een gevoel van partijdigheid op. "Uiteraard moet het gebrek aan precisie van de match delegate tot een absoluut minimum beperkt worden, om de gelijkheid tussen de clubs en de eerlijkheid van de competitie niet in het gedrang te brengen."

Meer voetbalnieuws