© ANP

RECHTBANK: Jonge overvaller krijgt bijkomende celstraf van een jaar

De 19-jarige Faissal A. uit Boom, die eerder dit jaar tot vier jaar cel werd veroordeeld voor vier gewapende overvallen in de eindejaarsperiode, heeft dinsdag een bijkomende celstraf van een jaar gekregen voor nog eens twee overvallen die hij gepleegd had toen hij nog minderjarig was.

De jeugdrechter gaf hem voor deze feiten uit handen, zodat hij als volwassene berecht kon worden door de bijzondere jeugdkamer. Faissal A. had samen met een kompaan een apotheek in Boom overvallen op 23 juni 2016. Ze hadden de drie personeelsleden en twee klanten bedreigd met een vuurwapen en waren met 1.600 euro uit de kassa aan de haal gegaan. De beklaagde bekende de overval, maar verklaarde dat hij onder druk was gezet.

Op 12 maart 2018 had hij met een andere kompaan opnieuw een apotheek overvallen, ditmaal in Hoboken. Hij had de apothekeres bedreigd met een vuurwapen en bij de keel gegrepen. De overvallers moesten zich met enkele muntstukken tevredenstellen, want al het geld was al uit de kassa gehaald. Ook deze overval bekent hij, al verklaarde hij wel dat de apothekeres hém bij de keel had gegrepen.

Naast de twee overvallen werd hij ook nog vervolgd voor onder meer afpersing, bedreigingen en inbreuken op de drugswetgeving. Het Openbaar Ministerie had veertig maanden cel gevorderd. Faissal A. had de rechtbank gevraagd om mild te zijn. "De gevangenis is geen toekomst. Overvallen brengen niets op. Deze ellende heeft lang genoeg geduurd, voor mij en ook voor mijn ouders. Geef mij alsjeblief nog één kans."

De rechtbank meende dat er een eenheid van opzet was met de overvallen waarvoor hij eerder al tot vier jaar cel werd veroordeeld, maar legde wel nog een bijkomende bestraffing van een jaar op.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio