Swinkels krijgt geen vrijspraak van Geschillencommissie, maar wel iets lichtere straf van twee speeldagen schorsing

Foto: Photo News

Swinkels krijgt geen vrijspraak van Geschillencommissie, maar wel iets lichtere straf van twee speeldagen schorsing

Print

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag twee speeldagen en een boete van 2.000 euro opgelegd aan KV Mechelen-verdediger Arjan Swinkels. Dat is minder dan de drie schorsingsdagen die het Bondsparket had gevorderd, maar Malinwa eiste de vrijspraak.

LEES OOK. Swinkels over mogelijke schorsing door rode kaart: “Die speler van Eupen zei zelf dat het een ongelukkige botsing was”

KVM ging zaterdag met 0-2 winnen op het veld van Eupen, maar deed dat met tien man. Swinkels werd in de 40e minuut bij 0-0 met rood uitgesloten, nadat hij te laat op de bal was en in de buik van Milicevic had getrapt. Scheidsrechter Nathan Verboomen stuurde de verdediger van het veld. Voor die rode kaart eiste het Bondsparket drie speeldagen schorsing.

Malinwa tekende verzet aan en verscheen dinsdag voor de Geschillencommissie. Meester Lammar deelde bij opening van de zitting een screenshot van de fase uit. "Daarop zie je dat Swinkels en Milicevic exact dezelfde beweging maken om de bal te spelen. Het was nooit Swinkels' bedoeling om naast de bal te trappen en zo de tegenstrever de raken. Het beeld toont ook dat ze beiden de bal raken. De scheidsrechter heeft deze fase verkeerd geïnterpreteerd. Dit klasseren als 'uitsluiting voldoende' lijkt me een terechte correctie op die verkeerde interpretatie", aldus Lammar, die ook wees op het disciplinaire verleden van de Nederlandse verdediger. "Swinkels loopt hier de deur niet plat. Hij is een speler die goed weet wat wel en niet mag."

De verdediger van Malinwa wees de Geschillencommissie erop dat hij het contact met Milicevic nog probeert te vermijden. "Op de beelden zie je dat ik mijn lichaam nog draai. Ik besefte dat ik te laat zou komen en probeer zo de impact te beperken. Dat bewijst dat het geen bewuste trap was. Het contact ontken ik niet, maar ik zat in beweging en dus was het onvermijdelijk. We gaan allebei namelijk voor een hoog opspringende bal."

 

 

Het verzoek werd niet ingewilligd. “Want er is wel degelijk sprake van een brutale fout. Swinkels probeerde wel de impact ervan op zijn tegenstrever te verminderen, maar de bal werd niet gespeeld en de fysieke integriteit van Milicevic was in gevaar”, aldus het vonnis. Swinkels’ gunstige disciplinaire verleden levert hem wel een lichtere sanctie op.

Tenzij KV Mechelen beroep aantekent, mist de Nederlandse verdediger de competitieduels tegen Antwerp (20/10) en Waasland-Beveren (27/10).

Meer voetbalnieuws