Premetrostation Opera opent op 8 december

De tramlijnen 1 en 24 en het premetrostation Opera worden op zondag 8 december in gebruik genomen. Dat is met tien maanden vertraging op de oorspronkelijke planning. De autotunnels en parking zijn in april 2020 klaar.

Sacha Van Wiele

De oorzaak van de vertraging was problemen op de werf. Het stadsbestuur noch de aannemer wensten te vertellen wat er juist misliep. Ondertussen is er eindelijk zicht op de afronding van de werken van de Noorderlijn aan de Italië- en Frankrijklei en het premetrostation Opera. De eerste testritten van de tramlijnen 1 en 24 verlopen vlot.

De ingebruikname van de tramlijnen en het premetrostation Opera wordt gevierd in het weekend van 7 en 8 december. De nieuwe lijnen zijn goed voor een bijkomend traject van 3,5 kilometer enkel spoor. Er komen zeven nieuwe tramhaltes: Havenhuis, Cadix, Londen, Noorderplaats, Paardenmarkt, Franklin Rooseveltplaats en Opera.

Naast de tramlijnen worden ook de Italiëlei en de Frankrijklei opgeleverd. Uniek is dat de tramreizigers over de archeologische Kipdorpsite rijden. Zo wordt de oude Kipdorpbrug geïntegreerd tussen de ondergrondse autotunnels en de bovengrondse trambrug.

Momenteel werkt de aannemer verder aan de Franklin Rooseveltplaats, de omgeving Kipdorp en de werfzone van de Antwerp Tower. Bij het begin van het nieuwe plantseizoen in november plant de aannemer de resterende bomen op de Leien. Tussen de Stoopstraat en de Londenstraat staan dan 550 bomen of bijna 200 meer dan voor de heraanleg.

De automobilisten moeten nog even geduld hebben. De werken aan de tunnels zouden eind dit jaar klaar zijn. Na uitvoerige testen zullen de tunnels, de autoparking (340 wagens) en de fietsparking (400 fietsen) onder de Teniersplaats in gebruik worden genomen.

Bekijk ook:

Werken premetrostation Opera in finale fase: weinig hoeken en ronde palen om wildplassen tegen te gaan

MEER OVER Mobiliteit stad & rand