© BELGA

Koning Filip stelt Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) aan als preformateurs

Koning Filip heeft Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) dinsdagochtend aangeduid als preformateurs. “Zij zullen de concrete basis nagaan voor de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen, en dit samen met de vier andere partijen die bij de gesprekken betrokken zijn”, klinkt het in een mededeling van het koninklijk paleis. Bourgeois en Demotte moeten op 4 november verslag uitbrengen aan de koning.

jvh

Bourgeois en Demotte kwamen omstreeks 9.30 uur aan op het koninklijk paleis in Brussel voor een consultatie met de koning. Een halfuurtje later volgde al het persbericht van het paleis dat iedereen verwacht had: “Zijne Majesteit de Koning heeft de heren Geert Bourgeois en Rudy Demotte belast met een preformatieopdracht.”

De voormalige minister-presidenten van respectievelijk Vlaanderen en Wallonië moeten het pad effenen voor een federale regering met N-VA, PS, SP.A, MR, Open VLD en CD&V, nadat informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) maandag - na meer dan vier maanden snuffelen - hun eindverslag overhandigden aan de koning.

Volgens de informateurs werd er “voldoende basis gevonden voor N-VA en PS om aan tafel te gaan en op zoek te gaan naar overeenstemming met het oog op de vorming van een federale regering”. Dus komen nu de twee grootste partijen in elke taalgroep zelf aan zet, en zal het aan het duo Bourgeois/Demotte zijn om na te gaan of een paars-gele regering op de been gebracht kan worden.

MEER OVER Geert Bourgeois