© Photo News

Wie huis koopt, krijgt “komende dagen” duidelijkheid over woonbonus, belooft minister

Wie nog de woonbonus wil scoren, moet zich haasten. Wie in november of december een woning koopt, dreigt twee keer te verliezen. De “komende dagen” moet definitief duidelijkheid komen over het fiscale stelsel waarin kopers zullen vallen, zegt Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA).

Sofie Geusens, Dieter De Smet

De nieuwe Vlaamse regering laat de zogenaamde geïntegreerde woonbonus, die recht geeft op een belastingvermindering gedurende de looptijd van een hypothecaire lening, eind dit jaar uitdoven. Als compensatie worden de registratierechten lichtjes verlaagd.

Om te bepalen of u nog recht hebt op de Vlaamse woonbonus, telt de datum van de leningakte. Tekent u de leningakte uiterlijk op 31 december 2019 bij de notaris, dan geniet u nog de Vlaamse woonbonus. Vanaf 1 januari 2020 vervalt de woonbonus – een fiscaal voordeel dat over een looptijd van twintig jaar ruim 16.000 euro oplevert voor een alleenstaande, en het dubbele voor een koppel.

Om de verdwijning van de woonbonus te compenseren, worden de registratierechten op de enige woning vanaf 1 januari verlaagd van 7 naar 6 procent (of 5 procent wanneer de lening aangegaan wordt voor een “ingrijpende energetische renovatie”). Maar om daar recht op te hebben, telt de datum van de verkoopovereenkomst – het ‘compromis’ in de volksmond.

Twee keer verliezen

Wie in november of december een woning koopt, dreigt dus twee keer te verliezen. Wie dan een compromis tekent, heeft zeker geen recht op de verlaagde registratierechten. En de woonbonus krijgt u enkel als de verkoop, en de bijhorende kredietakte, tijdig rond geraakt. Een notaris heeft doorgaans twee maanden nodig om alle formaliteiten in orde te maken.

Voor al wie tussen de twee stelsels dreigt te vallen – dus een ‘compromis’ ondertekent voor Nieuwjaar maar pas erna de handtekening onder de notariële akte zet – zoekt minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) nog naar “een scherpstelling”. “De komende dagen moet daar duidelijkheid over komen, zodat iedereen onder één van de twee stelsels valt”, zegt hij aan het persagentschap Belga.

Wie een tweede woning koopt, hoeft zich geen zorgen te maken. De federale woonbonus – officieel de federale vermindering voor het langetermijnsparen – blijft (voorlopig) ook na 1 januari bestaan. De registratierechten voor een tweede woning blijven ongewijzigd. Dat tarief bedraagt 10 procent.

Geen overgangsperiode

Minister Diependaele had vrijdag nog laten weten dat er geen overgangsfase komt voor de afschaffing van de woonbonus. Dat tot groot ongenoegen van oppositiepartij SP.A: “Er zijn zeker redenen om het systeem te hervormen, maar deze overhaasting zorgt enkel voor chaos. Bij de notarissen, de vastgoedmakelaars en de banken”, vindt Vlaams Parlementslid Maxim Veys.

MEER OVER N-VA