© federale Politie / Omroep brabant

Verdwijning Johan (56) uit Lint: speurders zoeken bloedsporen en zetten lijkhonden in

Er is nog steeds geen spoor van loodgieter Johan Van Der Heyden (56) uit Lint, naar wie de Belgische en Nederlandse politie nu samen op zoek zijn. Officieel worden alle pistes opengehouden. Maar bij het doorzoeken van een Nederlandse garage op zaterdag werden lijkenhonden ingezet, en de hele ruimte werd onderzocht met luminol - een product waarmee specifiek gezocht wordt naar bloedsporen.

Cedric Lagast

Al vier maanden is loodgieter Johan Van Der Heyden vermist. Hij vertrok op zondagavond 2 juni rond 20.30 uur bij hem thuis in Lint, waar hij woont met zijn echtgenote en hun twee kinderen. Van Der Heyden is een zelfstandig loodgieter, en hij vertrok met zijn witte bestelwagen.

© Federale Politie

Op de beelden van de camera’s langs de snelweg die de politie later bestudeerde, was te zien hoe Van Der Heyden naar Nederland reed. Eén van die camerabeelden werd later ook toegevoegd aan een opsporingsbericht, dat op 18 juni werd verspreid.

Aanvankelijk werd de verdwijning niet als erg onrustwekkend beschouwd. Van Der Heyden werkte wel vaker in Nederland. Zijn bestelwagen zou ook op verschillende plaatsen in Nederland gezien zijn, ondermeer in Den Bosch en Eindhoven.

Moeder en haar dochter

Twee weken geleden startte de Nederlandse politie toch een onderzoek naar de vermiste Vlaming. Onder meer zijn gsm zou al geruime tijd geen signaal meer gegeven hebben. Het Nederlandse onderzoek leidde naar een 39-jarige Nederlandse vrouw en haar 18-jarige dochter uit Steenbergen, een stad in Noord-Brabant.

© Google Streetview

De twee wonen samen in een chalet op een vakantiepark, waar zo’n 12 vakantiehuisjes staan.

Toen de Nederlandse politie op zaterdagochtend een huiszoeking in de chalet hield, waren de moeder en haar dochter er niet. De politie kon hen uiteindelijk later die ochtend lokaliseren in een ander huis in Steenbergen, waar ze bleven overnachten. De twee Nederlandse vrouwen zijn opgepakt en van hun vrijheid beroofd, in functie van het onderzoek.

“We denken dat ze mogelijk wat te maken hebben met de verdwijning”, aldus de Nederlandse politie.

Ook garage doorzocht

Niet alleen de woning van de twee vrouwen werd doorzocht. Ook een garage op het domein waartoe de beide vrouwen toegang hadden, werd leeggehaald en doorzocht. Onder meer een boot werd uit de garage weggehaald. “Een tactische zoeking”, zo noemde de Nederlandse politiewoordvoerder het, waarbij onder meer gezocht wordt naar computers en andere aanwijzingen.

© Omroep Brabant

Later op de dag werden ook speurhonden naar de garage gebracht, die getraind zijn om te zoeken naar lijken. Vervolgens werd de garage met zwarte afdekzeilen verduisterd, zodat de forensische onderzoekers aan de slag konden met luminol. Dat product reageert op sporen van bloed, en licht bij zo’n contact op onder een fluorescerende lamp.

Een lichaam werd gisteren niet gevonden. De familie van Johan Van Der Heyden is droevig en zit met veel vragen, maar verkoos om gisteren niet te reageren.

© Omroep Brabant

MEER OVER Cel Vermiste Personen