Beerschot kan voorsprong niet vasthouden en schiet bitter weinig op met punt tegen Union

De ongeschreven regels van 1B zijn zondag in ere gebleven: Union verliest niet in eigen huis, Beerschot wint niet op verplaatsing. Saint-Louis bracht de Mannekes wel even hoop op een debuutzege, maar Nielsen was er om de punten toch eerlijk te verdelen: 1-1.

Yannick Lambrecht

De boodschap was op tijd zijn in het Dudenpark, want de eerste minuten stonden bol van de reuzekansen. Of toch vooral reuzemissers… Tissoudali maakte de verkeerde keuze toen hij na een misser in de Brusselse verdediging alleen op doelman Saussez afstormde, aan de overkant knalde Ferbet roekeloos over een leeg doel. Pakweg 2-2 na een kwartier had zomaar gekund, en toch bleef het 0-0.

Geen gerechtigheid

Te midden van die kansenregen trokken de meegereisde supporters even alle aandacht naar zich toe. Ze hadden bordjes meegebracht met het opschrift ‘no justice’ en haalden die tevoorschijn onder een kort maar luidkeels ‘voetbalbond maffia’-gezang. Kort nadien waren ook in de harde kern van Union enkele van die plakkaatjes te signaleren. Het bleek een geplande actie om te protesteren tegen de stadionverboden die enkele supporters opgelegd kregen.

Uiteindelijk liet die eerste helft, ondanks zo’n knalstart, iedereen toch wat op zijn honger zitten. Union dacht richting rust nog op voorsprong te komen vanop de stip, maar de risicovolle tackle van Prychynenko was correct en ref Teuben trapte terecht niet in de gedramatiseerde val van Ferber. De regen hing zondag in de lucht en viel ook, de doelpunten daarentegen nog niet.

Geen afwerking

Maar Beerschot zag de tweede helft als een nieuwe kans om Union weer snel naar de keel te grijpen en deze keer had dat wel direct resultaat. Amper een minuutje bezig of Saussez was dan toch geklopt. Niet door het eerste schot van Tissoudali, wel door de rebound van de meegelopen Saint-Louis. Eindelijk heeft de zomeraanwinst zijn eerste competitiedoelpunt in de Proximus League beet.

Coach Vreven had vervolgens ongetwijfeld het liefst een ‘over mijn lijk’-mentaliteit gezien, maar daarvoor was Beerschot toch net niet scherp genoeg en dat voelde Union. Vanhamel hield zijn ploeg nog recht op de doorbraak van Haugen, maar had geen verhaal toen Nielsen niet veel later op hem afkwam en de 1-1 binnen kon plaatsen. De Brusselaars bleven doorstormen tot het bittere einde, Beerschot mocht voor de zoveelste keer van geluk spreken dat Vanhamel in het doel stond en vloeken toen Vancamp de winnende treffer in het absolute slot toch nog liet liggen.

Geen eerste periodetitel

In het klassement van 1B blijft Union met slechts een puntje minder in de nek hijgen van leider OH Leuven. Beerschot blijft ondertussen steken in de rechterkolom en kreeg bevestiging van wat het vorige week eigenlijk ook al wist: die eerste periodetitel zal er niet meer komen.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws