© BFM

Schip vaart tegen Theunisbrug in Merksem, brokstukken vallen in het water

Een speciaal transport voer vrijdagmiddag stroomafwaarts tegen de Gabriel Theunisbrug. Bij de botsing kwamen enkele brokstukken van de brug los. De scheepvaart op het Albertkanaal viel als gevolg ter hoogte van Merksem een hele dag volledig stil.

“Een duwer is tegen de onderkant gevaren, waardoor er schade is”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg, beheerder van het Albertkanaal. “Er zouden een aantal brokstukken in het water zijn gevallen en er zijn er nog die kunnen vallen. In de brug is bovendien een barst in de lengte.”

Er werd beslist de scheepvaart ter plekke te stremmen. En dat op de belangrijke verkeersader voor de Antwerpse haven. Iets voor 20 uur werd het kanaal terug vrijgegeven. De loshangende stukken werden verwijderd en de brug bleek voldoende beveiligd.

“De brug was op die plaats niet meer in dienst omdat ze momenteel wordt afgebroken. Dat is dus nog enigszins een geluk bij een ongeluk”, aldus Stinissen nog. Volgens Victrol ging het om een transport van constructiemateriaal. “We zijn nu aan het onderzoeken wat er precies fout is gegaan”, zegt projectmanager Jan Andries.

Sinds april wordt er volop gewerkt aan de Theunisbrug, die een verbinding tussen Deurne en Merksem vormt. De brug wordt verhoogd - geen onnodige luxe, zo blijkt - en het Albertkanaal wordt er op die plaats verbreed. In plaats van twee brugdelen nu, komen er in de toekomst drie brugdelen: twee delen met elk twee rijstroken en fiets- en voetpaden, en een apart deel voor trams.

In de weekends van 20 en 27 oktober worden alvast twee nieuwe bruggen gelegd. Daarna wordt de betonnen brug afgebroken om de derde brug te leggen. In april 2021 zouden alle werken achter de rug moeten zijn. Deze botsing heeft alvast geen gevolgen voor de timing van de werken, aldus de woordvoerster nog.

© BFM

© BFM

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio