Oppositie verlaat Vlaams Parlement, meerderheid debatteert verder zonder cijfers

Print

In het Vlaams Parlement wordt sinds 10 uur gedebatteerd over de ‘Septemberverklaring’ van kersverse Vlaams minister-president Jan Jambon. Het debat zorgde al meteen voor vuurwerk, want de oppositiepartijen stapten op uit het Vlaams halfrond omdat ze de begrotingscijfers niet krijgen van de regering-Jambon.

Jambon haalde meteen stevig uit in het Vlaams Parlement: “Ik heb woensdag een regeerverklaring afgelegd. Wie denkt dat we de onderhandelingen hebben gedaan zonder cijfers, die dwaalt. Natuurlijk zijn er tabellen gemaakt. Het zou er nog moeten bijkomen. Natuurlijk zal ik die aan het parlement geven. Dinsdag zullen die documenten er zijn. Ik wil erover debatteren, in commissie of in plenaire, dat is allemaal goed.”

Parlementslid Jos D’Haese (PVDA) riep daarop dat dat te laat is. Waarop Jambon zijn cool verloor: “Te laat te laat? Dat gaat gij niet bepalen hé.”

(Lees verder onder de video)

Jambon: “Te laat, te laat? Dat gaat gij niet bepalen” Video: Belga

Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans schorste even het debat om te overleggen met de fractieleiders. De oppositiepartijen wilden de agenda aanpassen en wachten tot maandag voor een volwaardig debat op woensdag. De partijen van de meerderheid kozen ervoor om de twee debatten uiteen te trekken: vandaag enkel een debat over het regeerakkoord, volgende week het debat over de Septemberverklaring.

Vlaams Belang, sp.a, Groen en PVDA vertrokken daarop uit het Vlaams Parlement en weigerden verder te debatteren zonder cijfers. Het debat gaat dus verder, maar zonder oppositie.

Nu in het nieuws