Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs

Mode

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs

Print

Geen enkele modeweek is zo glamoureus als die in de modehoofdstad Parijs. Chanel, Louis Vuitton, Christian Dior, Balmain … vormen de crème de la crème van de Franse modehuizen en passeren hier allemaal de revue. Dat ook buitenlandse modehuizen, zoals Stella McCartney en Valentino, ervoor kiezen om in Parijs hun collecties te promoten is dan ook allesbehalve verrassend.

TREND. Glamoureuze, golden girls

Hoewel goud meestal voorbehouden blijft voor het winterseizoen, en dan hoofdzakelijk de feestperiode, kiezen flink wat ontwerpers voor een dosis van dit edelmetaal in hun zomercollecties. Bij Saint Laurent en Dries Van Noten bleef het bij gouden rokken, bij Rochas en Celine mocht het wat meer zijn met gouden jurken.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Saint Laurent, Rochas, Dries Van Noten en Celine

Ode aan de Zonnekoning bij Thom Browne

Thom Browne staat bekend om zijn extravagante creaties en heeft zijn experimentele reputatie alle eer aangedaan tijdens de meest recente modeweek in Parijs. Voor zijn theatrale collectie inspireerde hij zich op de Franse Zonnekoning en daarvoor liet hij zelfs terug de hoepelrokken en torenhoge pruiken terug aanrukken. Een aantal modellen bleven ook onbeweeglijk op de catwalk staan, met schoenen in de vorm van dolfijntjes die uit de golven tevoorschijn komen aan de voeten, waarmee stappen onmogelijk werd.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Thom Browne

Throwback naar de seventies bij Celine

Tijdens de modeweek in Milaan bleek Fendi helemaal in de ban van de jaren zeventig en in Parijs is niet anders bij Celine. Daar zijn het allemaal haarbanden, jeansbroeken met olifantenpijpen, lange, zwierige jurken, jasjes uit suède een kledingstukken uit patchwork die de klok slaan.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Celine

Mannelijk model met vreemd loopje bij Maison Margiela

Tijdens de modeshow van Maison Margiela liep vooral één mannelijk model behoorlijk in de kijker door zijn erg opvallend loopje over de catwalk. Leon Dame, het twintigjarige Duitse model in kwestie, schreed met een woedende gelaatsuitdrukking en corresponderende, stampende stappen op de catwalk. Hoewel veel mensen uit het publiek nogal verbaasd leken, kon Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue, het overduidelijk wel smaken.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Maison Margiela

Duurzame hennep, raffia en kasjmier bij Stella McCartney

Als één van de meest vervuilende sectoren ter wereld wordt ook de modewereld gedwongen om duurzaamheid te omarmen. Wie deze boodschap in elk geval goed begrepen heeft, is Stella McCartney. De Britse ontwerpster stuurde haar meest ecologische collectie ooit de catwalk op, met duurzame raffia en geregenereerde kasjmier en hennep.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Stella McCartney

Twee grootmeesters zorgen samen voor vuurwerk

Wanneer twee grootmeesters in prints en felle kleuren de handen in elkaar slaan, levert dit gegarandeerd vuurwerk op. De samenwerking tussen Dries Van Noten en couturier Christian Lacroix zorgt dan ook voor een fantastisch schouwspel met fuchsia, bloemenprints, tijgerprints en goud in de hoofdrol.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Dries van Noten

Modieuze, duurzame tuiniersters bij Christian Dior

Ook Maria Grazia Chiuri ging voor Christian Dior aan de slag met het ecologisch gedachtegoed. Zij bracht een ode aan tuinieren als een manier om de planeet te verzorgen. “We moeten onszelf onderwijzen”, zei de ontwerpster hierover. “Ik weet niet of we erin zullen slagen om helemaal duurzaam te worden, maar we kunnen wel ons best doen om onze impact zo klein mogelijk te maken. De modewereld kan hier een belangrijke rol in spelen, omdat we de keuzes van ons publiek kunnen beïnvloeden.”

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Christian Dior

Opstootjes door grappenmakers bij Louis Vuitton en Chanel

In Parijs ontbraken de protesten op én naast de catwalk, maar een aantal grappenmakers wist toch wat leven in de brouwerij te brengen. Zo werd Justin Timberlake op de rode loper van Louis Vuitton door Vitalii Sediuk bij zijn rechterenkel gegrepen in een poging om hem te tackelen. De zanger is zeker niet het eerste slachtoffer van de Oekraïner die regelmatig sterren belaagt en eerder al door Will Smith werd geslagen nadat hij hem probeerde te kussen. Op de catwalk van Chanel klom dan weer een vrouw in een typisch tweedpakje de catwalk op, waarna ze door topmodel Gigi Hadid staande werd gehouden.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Photo News Foto: Justin Timberlake wordt aangeklampt bij Louis Vuitton en Gigi Hadid verspert de grappenmaakster de weg bij Chanel.

TREND. Glitter op en rond de ogen

Benieuwd hoe je beautyroutine er komende zomer uitziet? Vol imperfecte cat eyes, glanzende lippen, volmaakt naturelle gezichten en met een vleugje, en af en toe zelfs meer, glitter en goud op én rond de ogen. Off/White en Balmain hielden het bij zilverkleurige glitter, Valentino ging resoluut voor goud.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Off/White, Valentino en Balmain

Een frisse, jeugdige wind bij Chanel

Chanel moet onder het huidige bewind van Virginie Viard, de opvolgster van Karl Lagerfeld, jeugdigheid, plezier en vooral Parijs uitstralen. De iconische daken van de Franse hoofdstad vormden de setting van de catwalkshow, waarbij gegoocheld werd kleine hoedjes, korte rokjes en hotpants, enkelbroeken, tweedelige pakjes in tweed en hier en daar een vleugje denim. Ook logo’s waren subtiel aanwezig.

Tien hoogtepunten van de modeweek van Parijs
Catwalk Pictures Foto: Chanel
NIET TE MISSEN