© ISOPIX

Curatoren willen weten wie kas Thomas Cook België leeghaalde

“Er is op het laatste moment nog 5 tot 6 miljoen euro van Thomas Cook België naar het Verenigd Koninkrijk verstuurd. Het geld voor de doorstart van de Belgische activiteit was daarmee weg”, zegt Hans De Meyer namens de curatoren van Thomas Cook België. “We willen weten wie daar het initiatief toe nam. De vraag is al aan de bestuurders gesteld.”

pdd, krs

De Belgische vennootschappen zaten in een zogeheten ‘cash pool’ met de rest van de groep. het idee was dat, als één filiaal tijdelijk geld te kort had en een andere entiteit geld op overschot, de eerste niet nodeloos geld moest lenen maar op de ‘groepspot’ kon terugvallen. Cash pooling, dat overigens volledig wettelijk is, werkt goed in goede tijden maar is link in slechte tijden. De cash pooling werd één tot twee dagen na het faillissement in Groot-Brittannië stopgezet, maar ondertussen was het geld al weg.

Met die 5 à 6 miljoen euro in kas had Thomas Cook België tijd gehad om voorlopig verder te werken onder het statuut van bescherming tegen schuldeisers én ondertussen rustig met kandidaat-investeerders te praten over een doorstart. Nu zat er niets anders op dan het faillissement aan te vragen.

MEER OVER Thomas Cook

Nu in het nieuws