Meteen kritiek op Vlaams regeerakkoord: “Beleid voorstellen zonder begrotingscijfers is als koken zonder peper en zout”

De nieuwe Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) riep woensdag in zijn regeerverklaring op “om het negativisme achter ons te laten”. Hij wil een verhaal schrijven “dat alle Vlamingen enthousiasmeert, wat hun afkomst, overtuiging of geaardheid ook moge zijn”. Of de oppositie wil meegaan in dat positivisme is maar de vraag: de eerste zitting werd meteen een tijdje geschorst omdat er nog geen zicht is op de definitieve begroting.

Na zijn eedaflegging bij koning Filip sprak Jambon woensdagmiddag voor de eerste keer het Vlaams Parlement toe. “Ik doe een appèl op onze jongeren”, zei hij in zijn speech. “Geef de hoop niet op. Wij zullen jullie meer dan ooit nodig hebben om de omslag naar een circulaire economie waar te maken. Het is met jullie inzet vandaag, op de schoolbanken, dat wij de strijd tegen de klimaatverandering zullen winnen.”

Een belangrijk deel van zijn toespraak was voorbehouden voor inburgering. “We zullen warmte en geborgenheid verstrekken aan iedereen die hier geboren wordt, opgroeit, woont, werkt en leeft. Maar ook zij die hier een nieuw leven willen opbouwen en zich voluit inschrijven in onze gemeenschap. Wie deel wil uitmaken van onze gemeenschap, verdient alle kansen. Maar we verwachten wel van iedereen een bijdrage.”

Jambon gruwt naar eigen zeggen van racisme. “Ik maak er een erezaak van om met deze regering discriminatie - in welke vorm dan ook - aan te pakken. En dat kan enkel als we ons als gemeenschap én als individu weerbaarder maken. De neutraliteit bij de overheid en het gemeenschapsonderwijs, de strengere erkenningsvoorwaarden voor geloofsgemeenschappen en scholen, de Vlaamse minister van Justitie, het handhavingsbeleid, ... Het is er allemaal op gericht de vrije samenleving in stand te houden.”

Nog geen begroting

Een begrotingstabel zal de regering pas volgende week presenteren, tot wanhoop van de oppositiepartijen, die onmiddellijk cijfers willen zien. Jambon noemde er toch één in zijn verklaring. “We zullen de volgende 5 jaar 1,65 miljard euro extra investeringen lanceren”, zei de N-VA’er. “Die zijn bestemd voor schoolgebouwen, sociale woningen, openbare werken, sportinfrastructuur, cultuur, innovatie enzovoort.”

Dat was onvoldoende voor de oppositiepartijen, die eisen dat ze vrijdag voor het debat over de regeerverklaring kunnen beschikken over de begrotingstabellen. Maar Jambon wil die pas volgende week voorstellen in een commissiezitting. Dat is ‘no pasaran’ voor Vlaams Belang, Groen, SP.A en PVDA. De woorden “hallucinant”, “te zot voor woorden” en “misprijzend” vallen. “Ik heb veel goesting om te zeggen dat we niet in debat gaan zonder die cijfers”, zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

“Gezichtsverlies voor de regering”

“Het is heel moeilijk om het parlement te laten stemmen over het plan van de regering als we geen cijfers krijgen. De regering heeft tijd genoeg gehad. De septemberverklaring is al een oktoberverklaring geworden. Dit is echt gezichtsverlies voor de regering”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. “Een regeerverklaring voorstellen zonder begrotingscijfers is als koken zonder peper en zout”, aldus Janssens.

Ook SP.A-fractieleider Conner Rousseau zegt dat het parlement moeilijk kan stemmen zonder de begrotingscijfers in de hand. “Dit lijkt me redelijk ongezien. Dit is een regering van grote woorden, maar lege zakken”, aldus Rousseau.

Een gelijkaardig geluid bij PVDA-fractieleider Jos D’Haese: “Dit is hallucinant. De postjes zijn wel verdeeld, maar duidelijkheid over de centen is er niet. Dit is misprijzend tegenover het parlement. Je kan toch niet stemmen over een regeerakkoord zonder één concreet cijfer te krijgen? Wij willen alleen in debat gaan over het regeerakkoord als we de begrotingstabellen hebben”, aldus D’Haese.

Homans aangeduid als nieuwe voorzitter

Aan het einde van de zitting werd Liesbeth Homans (N-VA) aangesteld als nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement. Tien jaar na Marleen Vanderpoorten (Open Vld) krijgt het Vlaams Parlement daarmee opnieuw een vrouwelijke voorzitter. Het is de derde legislatuur op rij dat N-VA de parlementsvoorzitter levert.

De 46-jarige Homans treedt in de voetsporen van Jan Peumans en ‘tussenpaus’ Wilfried Vandaele. “Ik ga mijn best doen om voorzitter te zijn van alle parlementsleden en ik ga met veel plezier de regering controleren”, zo zei Homans in haar eerste woorden als voorzitter. De Antwerpse politica sloot af met een kwinkslag. “Ik beloof iedereen plechtig dat ik ga werken aan mijn non-verbale communicatie”.

 

Nu in het nieuws