Extra girlpower in Antwerpse ZOO met komst drie vrouwelijke chimpansees

Chimpansee Kitoto zorgt vanaf oktober voor extra ‘girlpower’ in het mensapenverblijf van ZOO Antwerpen. Binnen enkele weken sluiten chimpanseevrouwtjes Lomela en Nancy aan. Niet om te kweken, daarvoor zijn de apinnen te oud. Maar ze moeten er voor extra animo zorgen én voor een beter evenwicht tussen mannetjes en vrouwtjes in de chimpanseegroep van ZOO Antwerpen.

Kitoto is 36 jaar en arriveerde als eerste nieuweling in het mensapenverblijf, waar ze eerst nog even gescheiden blijft van de rest van de groep om te wennen aan haar nieuwe omgeving. “Dat gebeurt vooral door te ruiken en te kijken naar de anderen”, zegt curator zoogdieren, Mathias Papies. “De komende dagen zal ze eerst visueel contact maken met de twee vrouwtjes in de huidige groep. Het is belangrijk dat alles gebeurt op het ritme van het dier zelf.” Kitoto leefde jarenlang samen met een ouder mannetje in de Duitse dierentuin Wuppertal. Maar die is overleden, en om te vermijden dat ze na zijn dood alleen zou zitten, neemt ZOO Antwerpen Kitoto op in de huidige zevenkoppige chimpanseegroep.

Familiereünie

En er is nog volk op komst: uit het Duitse dierenpark Nordhorn komen ook chimpanseevrouwtjes Lomela en Nancy naar Antwerpen. Een familiereünie wordt dat, aldus coördinator dierenzorg Sarah Lafaut. “Kitoto wordt na meer dan 20 jaar herenigd met haar jongere zus Lomela. Ze groeiden samen op in Duitsland en het is mooi dat ze elkaar bij ons na al die tijd zullen terugzien.” Het gaat uiteraard om levende dieren, dus externe factoren kunnen hun komst altijd beïnvloeden. Maar in principe verwacht de ZOO het duo in de loop van oktober. Benieuwd of de apinnen elkaar na al die tijd zullen herkennen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio