© BELGAIMAGE

“Vijfhonderd hotels in Spanje moeten deuren sluiten door faillissement Thomas Cook”

Circa 500 hotels in Spanje zullen door het faillissement van de Britse reisgroep Thomas Cook snel de deuren moeten sluiten. Dat claimt de Spaanse hotelfederatie. Ze vraagt dat de regering maatregelen treft om erger te vermijden.

adm

Juan Molas, de voorzitter van de federatie, verwacht dat de factuur van onbetaalde rekeningen die Thomas Cook in Spanje achterlaat, hoger zal oplopen dan de initieel geschatte 200 miljoen euro. “Het zal veel meer zijn. Voor acht hotelketens alleen al gaat het om een bedrag van bijna 100 miljoen euro.”

Van de 500 bedreigde hotels, hangen er 100 exclusief af van de failliete touroperator. Voor de andere is 30 tot zelfs 70 procent van hun cliënteel afkomstig van Thomas Cook, legt Molas uit. Hij wijst op een etablissement in Fuerteventura, op de Canarische Eilanden, waar recentelijk nog 20 miljoen euro werd uitgegeven aan de renovatie. “Vanaf 7 oktober zijn de 700 kamers er leeg. De 200 personeelsleden zullen ontslagen moeten worden.”

Thomas Cook was tot de neergang vorige week de op één na belangrijkste touroperator in Spanje, goed voor 7,3 miljoen vakantiegangers of 9 procent van het totale aantal toeristen in het land. Vooral de Canarische Eilanden en de Balearen zouden erg getroffen worden.

MEER OVER Thomas Cook

Nu in het nieuws