Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”

Foto: BELGA

Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”

Print

Verschillende kandidaat-winnaars, maar het geroemde Belgische blok kwam er niet aan te pas op het WK wielrennen in Yorkshire. De selectie van Rik Verbrugghe verloor al vroeg Gilbert en Evenepoel, en kwam er in de finale niet aan te pas. “Het was niet vanzelfspreken”, aldus Greg Van Avermaet. Hij spurtte in de achtervolgende groep naar de achtste plaats.

Ook voor Greg Van Avermaet was Mads Pedersen een onverwachte winnaar. “Ja, verrassend hé. Hij is goed in deze omstandigheden, het was een echte slijtageslag”, aldus de beste Belg. Hoe zag hij zijn koers? “Ik heb geprobeerd om zo lang mogelijk te volgen, niemand had iets over. Ik kon er niet meer uithalen.”

In de voorlaatste ronde viel op dat Yves Lampaert veel kopwerk verrichtte in de grote groep, en geen steun kreeg van andere landen. “Ik was er geen voorstander van om te rijden, omdat ik niet wist dat ik wel ging kunnen volgen”, aldus Van Avermaet. “We hoopten dat de andere landen zouden helpen, maar ofwel waren ze niet capabel ofwel hadden ze geen interesse.”

Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”
Foto: BELGA

België raakte al vroeg in de wedstrijd onthoofd met het uitvallen van Gilbert, Evenepoel en Declercq. Hebben ze Gilbert in de finale gemist? “Dat is achteraf makkelijk om te zeggen. Ik heb niet gezien wat er met Gilbert gebeurd is. Het was een zware koers, ik denk dat iedereen op zijn plaats is terechtgekomen. Iedereen heeft zijn best gedaan, het was niet vanzelfsprekend vandaag.”

De Belgen konden geen hoofdrol opeisen in de Britse regen. Reden ze achter de feiten aan? “We reden altijd goed vooraan”, repliceerde de winnaar van de GP Montreal. “We misten wel de ontsnapping met Van der Poel en Trentin. Misschien zaten we toen te ver of konden we niet beter. Voor mij was het nadien wachten op de finale”, aldus een leeggereden Van Avermaet. “Het was heel koud, dit zijn niet mijn favoriete weersomstandigheden. Ik heb mijn best gedaan om een goede uitslag te rijden, ik was bij de beteren in de achtervolgende groep.”

Wellens: “Geen superbenen”

Tim Wellens zocht geen excuses voor de slappe prestatie. “We hebben de koers te veel ondergaan. Phil valt dan ook weg, dat helpt niet. We moesten niet echt veranderen van plan, want we hadden Greg nog. Maar we hebben ons plan niet kunnen uitvoeren, we schoten allemaal beetje tekort. Als je goede benen hebt, ben je mee. Ik had graag meegeweest met die groep, maar ik zat te ver en had niet de superbenen die ik wilde. Ik probeerde nog, maar ze hadden te veel voorsprong.”

Leeggereden Greg Van Avermaet is eerste Belg op achtste plaats: “Ik kon er niet meer uithalen”
Tim Wellens was duidelijk: “We schoten een beetje tekort.” Foto: BELGA
Meer sportnieuws