© BELGA

Pro League betreurt en veroordeelt incidenten in tumultueuze Limburgse derby

De Pro League betreurt en veroordeelt de incidenten die zich zaterdagavond voordeden tijdens de Limburgse derby tussen Sint-Truiden en KRC Genk. Dat heeft de instantie zondag in een mededeling laten weten. “Het management zal het rapport van de Match Delegate inkijken en vervolgens haar reglement inzake financiële repercussies bij stopzetting van wedstrijden toepassen”, meldt de Pro League.

LEES OOK.Dit zijn de (mogelijke) gevolgen van de ongeregeldheden tijdens de Limburgse derby

De Limburgse derby werd in de slotfase gestaakt bij een 3-3 tussenstand. Na eerder wangedrag van STVV-fans gingen de spelers op het uur al eens een kwartiertje naar binnen. De tussenstand was op dat moment 0-3. Na het hervatten van de wedstrijd hervond STVV zijn adem en kwam terug tot 3-3. Vervolgens gingen de Genkse supporters hun boekje te buiten en floot scheidsrechter Lawrence Visser de wedstrijd vroegtijdig af.

De Pro League laat nog weten dat ook het Bondsparket stappen zal zetten voor de toepassing van artikel P1919.16 van het Bondsreglement. Dit deel van het dossier valt onder de bevoegdheid van Geschillencommissie voor het Profvoetbal.

“De ochtend na deze incidenten vragen we voor de wedstrijden van vandaag een positieve reactie van elke supporter”, reageert nog Pierre François, CEO van de Pro League. “We begrijpen dat er met bijzondere aandacht naar Sclessin zal gekeken worden. Net daarom roepen we de supporters van beide clubs op om van de Waalse derby een echt voetbalfeest te maken.”

Ook Genk reageert

KRC Genk reageert zondag “teleurgesteld maar ook strijdvaardig”. “KRC Genk betreurt de acties van beide supportersgroepen en roept op om onze Limburgse ploegen positief te steunen”, klinkt het in een mededeling. “Meer dan een uur was KRC Genk de betere ploeg op Stayen”, luidt het in een persbericht. “Met een doelpunt van Bongonda en twee van Hagi stond er een 0-3 voorsprong op het bord na 60 minuten. De wedstrijd was gespeeld. De hoofdrol naast het veld werd echter opgeëist door de Truiense supporters. De scheidsrechter moest in de 51e minuut een eerste keer ingrijpen nadat onze doelman Gaetan Coucke werd bekogeld met flesjes, bekers en aanstekers door STVV-supporters. Ze bleven voorwerpen op het veld gooien waarna de scheidsrechter een tweede keer moest ingrijpen en het spel stillegde in de 62e minuut.”

“Er volgde een onderbreking van meer dan een kwartier. Ook na die onderbreking bleef de Truiense aanhang onze spelers bekogelen met voorwerpen, wat duidelijk zichtbaar was in het stadion en op televisiebeelden. Hierom had de wedstrijdleiding de wedstrijd reeds veel sneller moeten staken. Het stilleggen van de wedstrijd kwam de concentratie van onze ploeg niet ten goede. De wedstrijd kantelde. Ook onze supporters reageerden nu, waarna de politie optrad en de scheidsrechter de wedstrijd beëindigde.”

“De club staat als één man achter haar ploeg en staf en is vastbesloten om zowel op het veld als ernaast het juiste antwoord te geven. In de eerste plaats met een sterke sportieve reactie in de volgende wedstrijd aanstaande woensdag. Daarnaast vanuit de bestuurskamer, nadat de voetbalbond duidelijkheid geeft over de te volgen stappen. Tot slot ook in overleg met het OSV (Overkoepelende Supportersvereniging van Genk, red.), opdat we de belangen van onze club samen beter verdedigen door individuen die de club schaden sneller aan te pakken.”

MEER OVER KRC Genk

Meer voetbalnieuws