© BELGA

Onderhandelaars Jambon I weer aan tafel: “Elke dag maken we vooruitgang”

De onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering kwamen zondagochtend opnieuw bij elkaar. Het doel: onderhandelen tot de finish. Al kan het volgens ingewijden ook maandag of dinsdag worden.

jvh, pl

LEES OOK. Zes vragen voor regering-Jambon

Zaterdag bogen technische werkgroepen zich over cijferwerk en pistes voor de begroting. Tegelijk had formateur Jan Jambon (N-VA) zaterdagnamiddag doorlopend gesprekken en contacten met partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V). Omdat CD&V-toponderhandelaar Hilde Crevits zaterdag niet mee kon onderhandelen vanwege het huwelijk van haar zoon, werd afgesproken om zaterdag niet door te duwen in de onderhandelingen.

Naast de begroting lagen zaterdag nog wel meer knelpunten op tafel. “Het is niet zo dat men zich enkel over de begroting heeft gebogen”, klinkt het. Zo is er bijvoorbeeld gediscussieerd over de verstrengde inburgeringsregels en met name over de getrapte toekenning van sociale rechten voor groepen nieuwkomers (bv. toegang tot sociale woningen of het Groeipakket/kinderbijslag). In hoeverre kan zo’n regeling juridisch sluitend gemaakt worden? De vraag is of Jambon zondag, na 47 dagen onderhandelen en 126 dagen na de verkiezingen, alle puzzelstukken in elkaar kan doen passen en een akkoord kan sluiten.

Jambon aan tafel met drie voorzitters

Zondagochtend om 10 uur schoof Jambon weer aan tafel, in eerste instantie enkel met de drie partijvoorzitters. “Elke dag maken we vooruitgang. Het gaat over de begroting en nog een aantal knelpunten”, zei een optimistische Wouter Beke (CD&V) voor aanvang. Zijn Open Vld-collega Gwendolyn Rutten hield het op: “Er wordt hard gewerkt en ik ga dat binnen doen”.

Enkele uren later volgden ook de secondanten als Ben Weyts en Hilde Crevits. “Ik vind het heel goed dat we proberen om de inhoud nu volledig uit te discussiëren. Zo zullen we de komende jaren minder discussies hebben”, zei Crevits bij haar aankomst op het Martelaarsplein. Ze hoopt ook dat het nu echt de laatste loodjes zijn in aanloop naar een akkoord. “Maar alles hangt aan elkaar”, zei ze. “Het inhoudelijke akkoord en het budgettaire kader.”

Zondagavond al akkoord?

Vraag is wanneer de landing wordt ingezet. Het leek eerst twijfelachtig of er zondag al een akkoord gevonden zou worden, en hielden verscheidene betrokkenen rekening met maandag of dinsdag. Maar nu valt in N-VA-kringen te horen dat de hoop toeneemt om zondagavond het akkoord al te kunnen voorstellen.

LEES OOK. Hoe gaat het verder na Vlaams regeerakkoord

MEER OVER Regeringsvorming Vlaanderen

Nu in het nieuws