© ISOPIX

Vlaamse regering: eerst technische werkgroepen én huwelijk, nieuwe landingspoging pas zondag

Nadat de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld vrijdagavond omstreeks 23 uur uit elkaar gingen zonder akkoord, hebben zaterdagvoormiddag technische werkgroepen zich over (begrotings)knelpunten gebogen. Iets voor de middag arriveerden ook partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Ruten (Open Vld) op het Martelaarsplein 19. Het ziet ernaar uit dat de landing niet voor zaterdag zal zijn. CD&V-toponderhandelaar Hilde Crevits is zaterdag ‘vrijgesteld’ vanwege de trouw van haar zoon. Het is afwachten of Jambon I zondag een ultieme landingspoging onderneemt.

LEES OOK. Doorbraak Jambon I blijft uit: hier hebben onderhandelaars wel al akkoord over

Zaterdagvoormiddag zijn een aantal technische werkgroepen samengekomen om de resterende knelpunten uit te klaren en voor te bereiden voor de toponderhandelaars. Op die manier kan Hilde Crevits naar de trouw van haar zoon, al had de CD&V-politica al duidelijk gemaakt dat ze die trouw sowieso niet ging missen. Crevits neemt zaterdag niet deel aan de onderhandelingen. “Vandaag wil ik gewoon genieten, geen politiek. Vanaf morgen ben ik weer helemaal beschikbaar voor de onderhandelingen”, zei Crevits.

Iets voor de middag arriveerden partijvoorzitters Beke en Rutten op het Martelaarsplein. Zij zullen vanmiddag samen met de andere onderhandelingsdelegaties en formateur Jan Jambon verder timmeren aan het regeerakkoord. Technici staan doorlopend paraat om nieuwe berekeningen te maken. Finaal is ook alles met alles verbonden. Een kleine ingreep links, heeft mogelijk impact op een andere ingreep rechts. En in de laatste rechte lijn is natuurlijk niemand happig om terrein prijs te geven. Verschillende onderhandelaars hameren er wel op dat de sfeer “goed en constructief” blijft.

Normaal gezien gaan de onderhandelaars zaterdag niet door tot de finish. Een nieuwe landingspoging zou pas voor zondag zijn. Daarmee ligt scenario A (met voorstelling van het akkoord op zaterdag, congressen op zondag en regeerverklaring op maandag) in de prullenmand. Heel die timing schuift dan een of meer dagen op.

MEER OVER Regeringsvorming Vlaanderen