Aangeboden door Imperial

© Shutterstock.com

Deze zes tips maken pannenkoeken bakken nog leuker

Elk weer is pannenkoekenweer, maar geef toe: na een stevige herfstwandeling is er niets gezelliger dan een warme chocomelk en een heerlijke pannenkoek. Hier volgen zes tips zodat je pannenkoeken nooit meer mislukken!

Luchtige pannenkoekenIn een authentiek pannenkoekenrecept tref je uiteraard melk aan. Experimenteer je graag in de keuken, dan kan je aan je melk een beetje bruiswater toevoegen. Dat maakt je pannenkoeken een pak luchtiger. Ook bier heeft hetzelfde effect, maar dan gebruik je voor de smaak best alleen blond bier.

GeduldPannenkoekenbeslag, dat is met zelfrijzende bakmeel van Imperial op 1-2-3 gemaakt. Het geheim zit in hoe geduldig jij kunt wachten voor je ze begint te bakken. Laat je beslag altijd minstens een kwartier in de koelkast rusten, want dat maakt jouw pannenkoeken gladder en geeft ze een consistentere structuur.

De juiste panPannenkoeken, die bak je in een pannenkoekenpan! Zo’n pan heeft vaak al de standaardafmetingen waarnaar je zoekt en is ook helemaal plat. Je pannenkoek bakt dus overal op een gelijkmatige manier. Je hoeft trouwens je pan ook niet elke keer af te wassen, het volstaat vaak om met een velletje keukenpapier over je pan te gaan zodat er een dun laagje vet op blijft zitten. Dat verbetert trouwens de prestatie van je pan bij de volgende lading pannenkoeken.

De eerste pannenkoek vanaf nu wel geluktWaarom mislukt je eerste pannenkoek altijd en wat kun je daaraan doen? Eigenlijk is het best simpel. Je pan moet warm genoeg zijn. Om te weten of je pan al op de juiste temperatuur is, gebruik je best een aantal druppels water. Laat een paar druppels op je pan vallen: als je waterdruppels meteen verdampen, is je pan warm genoeg. Als ze traag verdampen, wacht je best nog even af.

Pannenkoek draaienHet allerleukste is aangebroken. Het moment dat je jouw pannenkoek kunt omdraaien. Je hebt ongetwijfeld fijne bakherinneringen aan (groot)ouders die dat keer na keer foutloos konden uitvoeren. En eerlijk, het vergt wel wat oefening. Maar eens je het onder de knie hebt, kun je ermee uitpakken op elk pannenkoekenfeest. Pas als de pannenkoek niet meer glanst en de kleine belletjes in het midden van je pannenkoek gebarsten zijn, is het tijd om in actie te schieten. Het volstaat eigenlijk om je pannenkoek maar een keer om te draaien. Als je toch vaker doet, gaat dat ten koste van de luchtigheid van je pannenkoek.

Verbrand!Bakken je pannenkoeken te snel aan of worden ze krokant? Bak ze dan op een lager vuurtje en voeg wat boter of een scheutje olie toe aan je beslag. Boter heeft een uitzonderlijke smaak, maar ook een lager rookpunt, waardoor het sneller verbrandt. Hierdoor kunnen je pannenkoeken aangebrande plekjes krijgen. Om dit te vermijden, kun je een combinatie maken van olie en boter. Kies in dat geval voor een olie die geschikt is om te verhitten, zoals zonnebloem- of kokosolie.

Heb je het water al in de mond gekregen? Ontdek nog meer recepten en meer tips voor de perfecte pannenkoeken.