© Belga

Brexit dreigt familie van Boris Johnson helemaal te verscheuren: premier krijgt nu ook zijn zus tegen zich

De aanslepende Brexit dreigt de familie van premier Boris Johnson helemaal te verscheuren. Nadat eerder al zijn broer uit de regering stapte, noemt zijn zus Rachel de laatste toespraak van de premier in het Britse parlement “smakeloos en verwerpelijk”.

cds

Boris Johnson reageerde in het parlement op opwerpingen van Labour-verkozenen. Die vonden dat de premier moest stoppen het debat te verhitten met termen als “landverrader” en “overgave”. “Wij krijgen doodsbedreigingen”. Johnson reageerde daarop dat hij de opmerking humbug vond. Vrij vertaald: dikke zever.

Het debat ontaardde helemaal toen Tracy Brabin, opvolger van het vermoorde Labour-parlementslid Jo Cox, het woord nam. Cox was een uitgesproken tegenstander van de Brexit toen ze een week voor het referendum werd omgebracht door een extreemrechtse eenzaat. “Wij willen ons veilig kunnen voelen bij het uitoefenen van onze functie”, zei Brabin. Johnson reageerde daarop door te stellen “dat de grootste eer die we Jo Cox kunnen bewijzen het uitvoeren is van de Brexit”.

Dat bedaarde de gemoederen niet echt. In zoverre dat nu ook de zus van Johnson haar broer terechtwijst. De zus, een gekend tegenstander van een Brexit, haalde eerder de media door op primetime tv haar blouse uit te trekken en topless te gaan als protest tegen de Brexit. Eerder had ook broerJo Johnson zijn ontslag gegeven als onderminister, uit onvrede met de politiek van zijn broer.

© EPA-EFE

MEER OVER Brexit