Beerschot zorgt voor onwaarschijnlijke bekerthriller tegen Anderlecht, maar is uiteindelijk toch uitgeschakeld

Geen bekerstunt op het Kiel. Wel een enorme zucht van opluchting ten huize Kompany en Coucke. Een moedig, sterk en strijdbaar Beerschot dwong een alweer uiterst fragiel Anderlecht tot het uiterste in een geweldige cupmatch. Pas in de tweede verlenging kon het grote paars-wit via Thelin het verschil maken met het kleine paars-wit. Al had het evengoed omgekeerd kunnen zijn.

Thomas Standaert

Kompany, Nasri én (eindelijk) ook eens een échte spits: Kemar Roofe. Anderlecht was met de grote kanonnen in de basis afgezakt naar het Kiel voor zijn bekerfinale avant la lettre. Een nieuwe nederlaag kon de blamage teveel zijn voor T1,5 Simon Davies. Met T1 Kompany op het veld konden de Brusselaars zit geen nieuwe misstap veroorloven. Zelfs het bezoekersvak vertoonde de eerste barstjes in het engelengeduld van de Anderlecht-fans dit seizoen. 'Geen excuses. Wij willen Europees spelen', stond te lezen op een spandoek.

Beerschot dan. De sfeer in een barstensvol Olympisch Stadion - 11.500 man - katapulteerde het Kiel tien jaar terug in de tijd naar de laatste succesperiode op het hoogste niveau. Beerschot lééft, ondanks de drie jaar in het vagevuur van 1B. Ook coach Stijn Vreven overleeft, ondanks de 10 op 21, in datzelfde vagevuur. Vreven koos voor de logische elf namen. Op rechts moest Dom plaats ruimen voor de teruggekeerde Halaimia.

Rampscenario voor RSCA

Anderlecht begon het scherpst maar toonde zich al snel bijzonder kwetsbaar achterin. Noubissi mikte een eerste grote kans naast de paal. Een dikke tien minuten later was het wel raak. Holzhauser, de beste man voor rust, stuurde een vrije trap een pak spelers in en zag de bal tot zijn grote vreugde door een bos benen voorbij de verraste Van Crombrugge in doel dwarrelen.

De vroege achterstand was voor Anderlecht nog geen ramp. Het uitvallen van Kompany even later was dat wel. Vince zette zich neer na een duel met Noubissi en moest zich laten vervangen door Dewaele. Het zwaargewonde dier leek nu helemaal rijp voor de slacht maar Anderlecht sloeg voor de rust nog terug. Vanuit het niets. Saelemaekers pakte uit met een strakke voorzet. Nasri toonde dat er op klasse geen gewicht staat en trapte de gelijkmaker in één tijd laag en hard tegen de touwen. Een domper voor Beerschot na een sterke eerste helft.

Owngoal Bourdin

Voor de tweede helft wisselde Kompany de onzichtbare Vlap voor hometown hero Jeremy Doku, een Antwerpenaar met een Beerschot-verleden in de jeugd. De klassieke terugval na rust bleef uit. Anderlecht nam zowaar de overhand en duwde een slordiger Beerschot achteruit zonder daar grote kansen aan te koppelen. Beerschot kreeg die wel. Vancamp zonderde Saint-Louis af voor doel maar die botste op de goed uitgekomen Van Crombrugge. Wat later mocht Prychynenko van dichtbij zijn kans gaan na een corner: de bal vloog net niet het stadion uit.

Beerschot zou zich de gemiste kansen beklagen want een kwartier voor tijd moesten ze verder met z'n tienen. Vancamp kreeg zijn tweede geel voor een fout op Sardella en bewees zijn ex-club daarmee een grote dienst. Bij de volgende Brusselse aanval stond het immers 1-2. Saelemaekers - opnieuw hij - bracht de bal deze keer voor vanop links, Bourdin verwerkte schlemielig in eigen doel.

Supersub Brogno

Einde verhaal voor Beerschot? Dat dacht je maar. Dan ken je dit Anderlecht nog niet. Vreven gooide Brogno in de strijd als ultieme joker en Dante Junior maakte zijn rol meteen waar. Via de arm van Sanusi - de VAR bekert niet mee - belandde de bal tot bij de supersub die vlot voorbij Sandler ging en Van Crombrugge kansloos liet met een laag schot: 2-2. Toen Luckassen in de blessuretijd ook nog eens de doorgebroken Placca - ingevallen voor Noubissi - neerhaalde werd het numerieke evenwicht hersteld voor de start van de verlengingen.

Matchwinnaar Thelin

In die verlengingen dwong Brogno Van Crombrugge al vroeg tot een supersave in de korte hoek. Anderlecht reageerde via een vrije trap van Saelemaekers maar ook Vanhamel toonde zich nog bij de pinken. Bourdin was dat iets minder in het begin van de tweede verlenging. De Fransman loste de ingevallen Thelin op alwéér een perfecte voorzet van de onvermijdelijke Saelemaekers. De Zweedse killer liet de kans niet liggen en knikkerde een moedig Beerschot met één rake baltoets uit de beker. In de 122e minuut wrongen Dom en Bourdin nog dé ultieme kans op de gelijkmaker de nek om. Anderlecht ontsnapte dankzij de verenigde krachten van Van Crombrugge en Chadli en mag dus met knikkende knieën verder bekeren.

MEER OVER K. Beerschot V.A. LIVE: volg alle matchen live

Meer sportnieuws