© Guy Puttemans

Axel Hervelle neemt na dit seizoen afscheid als speler: “EuroCup met Real Madrid winnen in Charleroi is mooiste souvenir”

Axel Hervelle neemt na dit seizoen afscheid als speler. “Ik word bij mijn huidige club Spirou Charleroi sportief directeur,” zei een ietwat emotionele Hervelle. De 36-jarige en 2m06 grote power forward is de beste Belg ooit in het buitenland.

Patrick Ceulemans

Axel Hervelle was misschien niet het grootste talent ooit, maar werkte keihard en werd daardoor een icoon van het Belgische basketbal. De Luikenaar was een vat vol temparement en had een portie gezonde nijdigheid op het basketbalparket. Zo karaktervol hij op de court was, zo zacht was hij voor intimi ernaast. “Ik bel je morgenvroeg en ik moet iets zeggen,” was het bericht van Axel Hervelle. Toen hij belde voelde ik wel wat nattigheid en besefte dat zijn afscheid als actief speler een feit was. “Bedankt dat jij er altijd was voor ons met de nationale ploeg,” zei hij ietwat stil. “Je was steeds scherp in je analyse, maar altijd positief. Ik wou je dan ook persoonlijk informeren dat ik na dit seizoen stop als speler,” zei hij.

In 2005 werd Axel Hervelle als eerste Belg gedraft door de NBA en door Denver Nuggets. “Ik heb nooit in de NBA gespeeld. Een bewuste keuze en ik trok één jaar vroeger naar Real Madrid. Als ik nu terugkijk heb ik geen spijt. Ik kende bij Real Madrid vijf schitterende jaren,” zei Hervelle, die maar liefst 14 jaar in de Spaanse ACB, na de NBA de sterkste competitie ter wereld, speelde. “Ik was ook negen jaar in Bilbao actief, “ zei Hervelle, die op 17-jarige leeftijd met Pepinster in de Belgische eerste klasse debuteerde.

© BELGA

“We stonden in onze eerste seizoen met onder meer Guy Muya (sportief manager Antwerp Giants), Sacha Massaot (coach Luik) en met coach Niksa Bavcevic direct in de finale van de play-offs die we verloren van het grote Charleroi.”

Tomas Van Den Spiegel won wel tweemaal de Euroleague (belangrijkste Europese beker) maar Axel Hervelle was, in tegenstelling tot Van Den Spiegel, enerzijds meer een impact player en stond anderzijds in het grote Real Madrid in de basisvijf. Met de Koninklijke won hij twee landstitels en ook éénmaal de EuroCup. “Dat was dan nog in de Spiroudôme en met mijn familie en vrienden in de tribune. Mijn mooiste souvenir in het basketbal. Ook de kwalificatie met de Belgian Lions voor het EK in de met 5.500 toeschouwers gevulde Lotto Arena in 2010 tegen Polen. Na zeventien jaar kwalificeerden we ons nog eens voor een EK. Ik miste dat EK in 2011 wel met een knieblessure die ik opliep net voor het vertrek. Dat was mijn grootste ontgoocheling.”

Axel Hervelle maakte wel de EK’s van 2013 en 2015 mee. Op dat van 2013 was hij de beste rebounder van het EK en werd België negende In 2017 nam hij afscheid van de Lions. Met 134 selecties zit hij in de “Club 100” en moet enkel Christophe Beghin (coach Antwerp Giants) voor zich dulden met meer selecties. “Het wordt nu een afscheidstournee met Charleroi. Ik kamp met een hamstringblessure maar geraak waarschijnlijk fit voor de match van vrijdag tegen Bergen,” aldus nog Hervelle die bij de Spirous sportief directeur wordt.

Eddy Casteels: “Beste Belgische speler aller tijden”

Eddy Casteels (coach Leuven Bears) had Axel Hervelle twaalf jaar bij de nationale ploeg onder zijn hoede. “Een voorbeeld voor elke speler. Altijd als eerste en als laatste op training. Een portie gezonde agressiviteit op het parket. Hij had overal succes, liet altijd zijn stempel achter en was een brok energie. Niet het grootste talent, maar voor mij de beste Belgische basketbalspeler aller tijden.”

© BELGA

Guy Muya: “Schitterende kerel”

Guy Muya, nu sportief manager van Antwerp Giants, is een generatiegenoot van Axel Hervelle en debuteerde met hem op jonge leeftijd bij Pepinser. “We speelden ook jaren samen bij de Belgian Lions. Axe is een vrien, een schitterende kerel en ik zal hem vooral missen on court. We hebben prachtige en intense momenten meegemaakt. Ook ontgoocheling en blessures! Dat maakte vooral de Belgian Lions met een groep spelers met veel karakter enorm sterk. Vanuit de C-divisie werden we nummer 9 van Europa. Axel zal na dit seizoen sportief directeur worden bij Charleroi. Het is goed dat hij in basketbal blijft. Zulke figuren hebben we nodig om het Belgische basketbal meer uitstraling te geven.”

Hervelle zal vanaf 1 juli volgend jaar bij Charleroi als sportief directeur werken, waar hij zich ook met de jeugd zal bezighouden.

Meer sportnieuws