© Photo News

Einde van een tijdperk: WADA zet punt achter de beruchte ‘Operacion Puerto’

Dertien jaar nadat het dopingschandaal rond de omstreden arts Eufemiano Fuentes losbarstte, heeft het Wereldantidopingagentschap (WADA) een punt gezet achter het onderzoek Operacion Puerto. Elf sporters werden geïdentificeerd als klanten van Fuentes. Het WADA kan de namen echter niet bekendmaken omdat de verjaringstermijn overschreden is.

“Operacion Puerto, geopend in 2006, is in augustus 2019 beëindigd. (...) In totaal werden elf sporters (tien mannen en één vrouw) geïdentificeerd als klanten van dokter Fuentes. Aangezien de verjaringstermijn van tien jaar echter verstreken is, kunnen de namen niet meer publiek gemaakt worden”, meldt het WADA in zijn vorige week gepubliceerde jaarrapport 2018. Het is niet duidelijk of de sporters nog actief zijn.

De zaak-Puerto barstte los op 23 mei 2006. De Spaanse Guardia Civil vond toen meer dan 200 bloedzakken in een clandestien laboratorium van dokter Fuentes in Madrid. Pas in juli 2016 kreeg het WADA de stalen in handen na een lange strijd met de Spaanse justitie, dat datzelfde jaar Fuentes en andere betrokkenen vrijsprak wegens het ontbreken van antidopingwetgeving in Spanje ten tijde van de feiten.

Verschillende grote wielernamen passeerden de revue in de zaak-Puerto. In het kader hiervan werden de Italiaan Ivan Basso, de Duitser Jan Ullrich en de Spanjaard Alejandro Valverde geschorst. Tijdens het proces gaf Fuentes echter aan ook sporters uit andere disciplines te hebben behandeld.

© BELGAIMAGE

Meer sportnieuws