Boer verhuist met hulp van paarden en karren

Marcel en Hilde rijden zelf mee in hun koets. Foto: Neel Vermeiren

Boer verhuist met hulp van paarden en karren

Print
Wuustwezel -

Tussen de twee wereldoorlogen spanden de boeren traditioneel hun paard in om een collega te helpen verhuizen. Bij Marcel Martens hielpen collega’s om hem naar Rijkevorsel te verhuizen.

Marcel Martens (63) en Hilda Verhoeven (60) uit de Heistraat stoppen met hun landbouwbedrijf en verhuizen naar een kleinere plek in Rijkevorsel. Marcel is ook voorzitter van het Aangespannen Trekpaard, een vereniging van bezitters van een Brabants trekpaard. Zij organiseren geregeld uitstappen met paard en kar of koets. Zij stelden voor om Marcel te verhuizen met paard en kar. “Zo’n eeuw geleden werd dat altijd gedaan wanneer een boer verhuisde”, vertelt buur Karel Breugelmans. “De boeren hielpen bij de verhuizing, waarbij het hele hebben en houden werd op karren geladen. Ook hooi en stro werd opgeladen, want het vee verhuisde mee.” Zulk een verhuizing werd het ‘overhalen van de boer’ genoemd.

“De voornaamste meubelen zijn al met de verhuiswagen weggebracht”, zegt Marcel Martens. “Van deze verhuis maken we een tweedaagse. We trekken langs rustige wegen zo’n 17 km verder naar Rijkevorsel. Als we in Rijkevorsel aankomen, wacht de verhuizers een barbecue. Ze blijven slapen en zondagmorgen keren ze weer naar huis, nadat we ze eerst nog hebben getrakteerd op spek en eieren.” 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio