© svh

Mechelen maakt van binnenstad één grote fietszone

Mechelen is na Kortrijk de tweede stad in ons land die haar hele binnenstad omvormt tot een fietszone. In zo’n gebied mogen auto’s fietsers niet inhalen. Mechelen voert de zone in vanaf november.

svh, svds

Dit voorjaar werd in de Kamer een wetsvoorstel voor de aanpassing van de wegcode goedgekeurd. In fietsstraten en -zones is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur en moeten autobestuurders voorrang geven aan fietsers. Op de fiets mag je ook de hele breedte van de weg gebruiken. Als bestuurders toch een fietser inhalen, riskeren ze een boete van 58 euro.

In het centrum van Mechelen waren de Hoogstraat en de Goswin de Stassartstraat al enkele jaren fietsstraten. Maar nu vormt het stadsbestuur de hele historische binnenstad, het centrum binnen de vesten (R12), dus om tot één grote fietszone. Dat zijn 179 straten in totaal, goed voor 30 kilometer. Daarmee realiseert de stadslijst Vld-Groen-m+ een opvallende verkiezingsbelofte.

Kortrijk voerde eind juni als eerste een grote fietszone met 74 straten in. “De onze is met 179 straten groter en duidelijker afgebakend”, zegt Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio