Kim Kardashian over haar huidziekte: “Ik kon mijn handen niet meer bewegen”

Kim Kardashian (38), de vrouw van rapper Kanye West, sprak op de blog van haar zus Kourtney openlijk over haar auto-immuunziekte psoriasis. Ook onthulde de realityster dat ze lijdt aan artritis psoriatica, een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte.

lla

25 was ze, toen ze voor het eerst last kreeg van psoriasis. Het begon met rode vlekken op haar benen en na een bezoek aan de dermatoloog bleven de symptomen vijf jaar weg. Maar op haar dertigste keerde de chronische ziekte feller dan ooit terug. “De voorbije acht jaar krijg ik af en toe vlekken op mijn lichaam”, zegt Kardashian op Poosh, de blog van haar zus Kourtney Kardashian. “Begin dit jaar was het echt heel erg. De rode vlekken waren echt overal. Ze bedekten mijn hele gezicht en het grootste deel van mijn lichaam.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar het bleef niet bij rode vlekken. “Op een nacht werd ik wakker en kon ik mijn telefoon en tandenborstel niet meer vasthouden door de pijn. Ik kon mijn handen niet meer gebruiken.” Twee dagen later moest de realityster naar Las Vegas vliegen voor en televisieshow. “Het was een verschrikkelijke ervaring. Mijn handen deden zo’n pijn.” Later ontdekte ze dat de artritis niet alleen in haar handen zat maar ook in de rest van haar lichaam.

Dat de ziekte zo hard zou toeslaan, wist ook Kim niet. “Mijn moeder heeft het ook, het is niet besmettelijk maar wel erfelijk. Als kind zag ik haar ermee worstelen. Ze ging zelfs onder de zonnebank om de vlekken te verbergen en dat hielp. Ik probeerde het ook maar mij leverde het enkel jeuk op.” Om de ziekte te bestrijden, kiest de vrouw van Kanye West voor een gezonde leefstijl en eetpatroon. “De ziekte zal mijn leven niet ruïneren. Je moet doen wat nodig is om je goed te voelen maar zorg ervoor dat het nooit je leven gaat domineren.”

bekijk ook

“Dit is al 10 jaar mijn geheim”, Zo zag u de benen van Kim Kardashian nog nooit

Kim Kardashian reageert na heisa van fans: dit is de reden waarom haar wastafels geen kommen hebben

Kim Kardashian opnieuw op bezoek bij Donald Trump

NIET TE MISSEN