Belgische F-16 stort neer in Frankrijk: ook piloot die aan hoogspanningskabel hing, is slechts lichtgewond

Een Belgische F-16 is tijdens een oefening gecrasht in het Franse Pluvigner, in het westen van het land. Dat melden Franse media. Eén piloot belandde met zijn parachute op een hoogspanningskabel, hij is intussen in veiligheid gebracht. Defensie meldt dat beide piloten slechts lichtgewond zijn.

De Franse krant Ouest-France meldde eerst dat er een dodelijk slachtoffer gevallen zou zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. Defensie heeft tijdens een persconferentie tekst en uitleg gegeven. Om nog onbekende redenen is het toestel op lage hoogte (500 meter) in de problemen geraakt. Volgens een woordvoerder van defensie lag een motorprobleem aan de basis van de crash. De twee piloten hebben gebruikgemaakt van hun schietstoel.

Eén piloot was snel terecht, de andere hing een hele tijd met zijn parachute aan een hoogspanningskabel. De diensten van hoogspanningsbeheerder RTE kwamen ter plaatse om te helpen bij de redding van de militair, aldus nog de prefectuur van Morbihan.

Defensie meldt donderdagmiddag dat beide piloten lichtgewond geraakt zijn. “Ik heb ze beiden aan telefoon gehad en ze hebben me verzekerd dat ze zich goed voelen. Buiten wat spierpijn en een schram zijn ze ongedeerd. We hopen ze vanavond met hun familie te kunnen herenigen”, klonk het.

De crash vond plaats tijdens een navigatie-oefening die deel uitmaakt van een jaarlijkse test die alle Belgische gevechtspiloten moeten ondergaan. Een piloot vloog mee als instructeur die de test afnam. Het gaat om een toestel van de basis in Florennes bij Namen en was op weg naar Franse Orient. “De vlucht duurde een uur en acht minuten tot aan de crash”, klonk het. Nog volgens een woordvoerder van Defensie gaat het om een toestel uit 1983 en hadden de technici van de basis het toestel vliegklaar verklaard.

Op vijftig meter van woning neergestort

Het vliegtuig stortte op vijftig meter afstand van een woning neer. De inwoners van de woning werden geëvacueerd. “Mijn vrouw was op dat moment in het huis”, zegt Patrick Kauffer tegen de Franse krant Le Télégramme. “Plots hoorde ze een enorme explosie, gevolgd door een tweede. Ze is naar buiten gerend, de tuin in, en zag het brandende wrak van het vliegtuig liggen.”

© rr

© BELGA

© rr